(VIDEO) UBNOR i antifašisti Nikšića položili cvijeće na grobove Ljuba Čupića i Joke Baletić

Povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom UBNOR i antifašisti Nikšića položili su cvijeće na grobove narodnih heroja Ljuba Čupića i Joke Baletić, a zatim i kod spomenika strijeljanim borcima pod Trebjesom.

Iako je Drugi svjetski rat zvanično završen kapitulacijom Japana 10. avgusta 1945, 9. maj se slavi kao pobjeda nad fašizmom na tlu Evrope, kada su sovjetski maršal Georgij Žukov i njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisali sporazum o njemačkoj kapitulaciji. Veliku žrtvu tokom tog rata ponijeli su narodi bivše Jugoslavije. Crna Gora u tom periodu iznjedrila je brojne heroje, a među njima Ljuba Čupića, koji i danas ostaje simbol otpora i slobode.

Jednako požrtvovana u borbi bila je i Joka Baletić, koja je svojim djelima jednako zadivila saborce i okupatore.

Manifestacija u organizaciji UBNORA i antifašista Nikšića nastavljena je kod spomenika palim borcima pod Trebjesom, gdje su takođe položeni vijenci. Prisutnima se obratio Miro Nikolić, istakavši da se žrtve rodoljuba nikada ne smiju zaboraviti.

Jasmina Nikčević navodi da je pojam antifašizma sinonim za kosmopolitski duh, kulturu, bogatstvo različitosti i ravnopravnost među ljudima.

Deveti maj obilježava se i kao Dan Evrope, budući da je tada objavljena deklaracija kojom se pozvalo na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mjesta za sukobe među evropskim zemljama.

Aleksandar Nikčević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA