(VIDEO) U Nikšiću uskoro specijalizovana vozila za prepoznavanje nepropisno parkiranih automobila

U cilju regulisanja saobraćajne kulture i efektnije kontrole uskoro će naš grad dobiti specijalizovana vozila pod nazivom Oko sokolovo, koja će putem video nadzora i posebnih softvera detektovati da li su vozači propisno parkirali automobile. Sistem funkcioniše tako da automatski prepoznaje registarsku oznaku vozila koje je parkirano na neodgovarajućem mjestu. Službenici potom na osnovu tako dobijenih podataka kažnjavaju vozača, odnosno vlasnika automobila, objašnjava Veselin Čurović, načelnik Komunalne policije, dodajući da Oko sokolovo neće samo regulisati nepropisno parkiranje već da će i ubrzati proces rada, posebno u segmentu naplate i terenske kontrole parkiranja.

,,Ono što je najvažnije jeste da na ovaj način neće biti selektivnosti pri kažnjavanju. Jednostavno, prekršaj neće moći da se izbriše iz sistema i vozač, odnosno vlasnik automobila, mora biti kažnjen”, kazao je Čurović.

Budući da je ljetnji period, prema riječima načelnika Komunalne policije, i dalje je izražen problem sa bukom iz ugostiteljskih objekata u užem centru grada. Kako bi se i taj segment njihove djelatnosti regulisao, uspostavili su saradnju sa inspekcijskim organima i Upravom policije.

,,Mi smo konstantno na terenu. Zbog nedostatka tehničkih sredstava i nemogućnosti da utvrdimo odgovornost vlasnika lokala, mi nijesmo u prilici da ih adekvatno sankcionišemo, pa smo zajedno sa drugim inspekcijskim službama odlučili da zajednički djelujemo i u tom pogledu uspostavimo red”, objašnjava načelnik.

Čurović podsjeća da njihovo preduzeće učestvuje i u zaštiti i spašavanju prilikom određenih nepogoda, kakav je bio i današnji požar u Ulici Pavla Kovačevića. Primjenom zakonskih rješenja koja su im data postupiće, kako kaže, i u ovom slučaju.

U saradnji sa lokalnom upravom i preduzećem DOO Komunalno rade i na tome da postupanja i u segmentu kontrole odlaganja otpada učine efikasnijim. Nadležnost Komunalne policije je široka, a Čurović zaključuje da se sve one realizuju u cilju održavanja komunalnog reda i nadzora u gradu.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

5 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

,hahahaha…..jadaaa nikšićkog….haha

Zašto se ukinulo dozvoljeno parkiranje od 15 minuta.To nije u redu za 5 minuta koje je sada na snazi ne može te ni auto zaključati.

Bolje i oko sokolovo od one zute kucke sto ispise kaznu prije nego li i stanes

Vidi se koliko buku kontrolišete! Uskoro će 70% mladih nositi slušne aparate jer će izgubiti sluh

Milo vam valjao nije.

NIKŠIĆ PROGNOZA