(VIDEO) U Nikšiću organizovana radionica “Arhitektonsko naslijeđe kroz originalno modelovanje”

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore u sklopu 3D IMPACT PLUS, a uz podršku  Evropske unije, danas je u Nikšiću organizovao radionicu na temu “ Arhitektonsko naslijeđe kroz originalno modelovanje”.

Arhitektonki fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka odjeljenjem za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu, a na temu Digitalizacija kulturnog nasljeđa u okviru jednodnevne radionice, izabrao je Gradsku kuću u Nikšiću kao reprezantitav i objekat od istorijskog značaja za snimanje digitalnom metodom, kaže  dekanica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Svetlana Perović.

“Projekat se realizuje kroz podršku Evropske unije, kao program predpristupne pomoći. Cilj projekta ogleda se u valorizaciji kulturnog naslijeđa kroz digitalne metode i nove vrste modelovanja koje omogućavaju da se lakše snimi te se time sakupe podaci koji se mogu kasnije koristiti za dalju analizu i istraživanja a po potrebi i za eventualnu rekonstrukciju i unapređenje .” dodala je  Perović.

Gosti sa fakulteta iz Novog Sada , profesori doktori , Vesna Stojaković i Bojan Tepavčević , asistent Miloš Obradović ali i prof.dr Vladimir Bojković, doc.dr Irena Rajković i doktorantkinja Nikolina Sekulović održali su predavanja za oko 40 studenata – učesnika radionice.

Redovna profesorica Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Vesna Stojaković,  kaže da je ideja da se na primjeru pokaže kako se vrši foto grametrijsko snimanje.

“ Danas ćemo pokazati kako da samo na osnovu fotografije a bez mjerenja, dobijemo vrlo precizan 3D model sa teksturama koji vjerodostojno oslikavaju realan objekat. Inače, snimanja ove vrste se obično koriste u zaštiti graditeljskog naslijeđa, naročito ukoliko postoje oštećenja jer je bezkontaktno”, naglasila je  Stojaković.

Podršku su im pružili Sekretarijat za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje  Opštine Nikšić, Narodna biblioteka “Njegoš” i Inovaciono – preduzetnički centar “Tehnopolis”.

Dragana Papović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA