(VIDEO) U Nikšiću održana Košarska litija

U organizaciji Udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“ održana je, četvrtu godinu za redom, Košarska litija u znak sjećanja na bitke na Košarama i Paštriku 1999. godine i na vojnike SR Jugoslavije, koji su u njima učestvovali i živote položili.

Kako navode organizatori ovo je istorijska litija u svesrpskom rodu i predstavlja ovovremeni spleteni vijenac kosovskog zavjeta.

Skupu je prisustvovao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, veliki broj građana Nikšića i gostiju događaja, među kojima i pjesnik Rajko Palibrk iz Pljevalja, grada koji čuva od zaborava žrtvu mladog Predraga Peđe Leovca.

Molitveni skup krenuo je od Trga „Šaka Petrovića“, prolazeći kroz grad do Trga Slobode. Sabranje je blagoslovio sveštenik Dragan Krušić, a potom su se obratili: u ime Udruženja veterana 63. Padobranske brigade sveštenik Miajlo Backović, potom sveštenik Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, komandant sve komande Košara, pukovnik Veljko Ljubinko Đurković, porijeklom od Somine iz Banjana, u ime Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore Radan Nikolić, predsjednik, kao i Ilija Miljanić, predsjednik Udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“.

Veče pod nazivom „Košare od 1999. godine do vječnosti“ upotpunili su: pjesnik Rajko Palibrk iz Pljevalja, a uz zvuke gusala i frule Radovan Suknović. Program je vodila Milica Bakrač.

Čast da budu na čelu molitvenog sabranja pripala je gostima iz Opštine Obilić na Kosovu i Metohiji sa kojima i 50-ak mališana. Oni će, u organizaciji NVO „Božur“ iz Berana i Humanitarne organizacije „Srpska solidarnost“, a uz pomoć Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić, ovih dana, boraviti u našem gradu.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA