(VIDEO) U Nikšiću 448 djevojčica vakcinisano protiv HPV-a

Od septembra prošle godine, otkako je u nikšićkom Domu zdravlja otpočet proces vakcinacije protiv HPV-a, ovu vakcinu primilo je 448 djevojčica, kazala je za RTNK epidemiološkinja Doma zdravlja Nikšić Ivona Drašković. Kaže da je interesovanje u našem gradu na zavidnom nivou, ali da se ipak ne nalazimo na vrhu liste crnogorskih opština koje su postigle najviše obuhvate.

,,Vakcinacija se odvija u Dječjem dispanzeru. Svi koji su zainteresovani mogu da se obrate svom pedijatru. Ukoliko je djevojčica starija od 14 godina takođe može da se javi u Dječjem dispanzeru i da se dogovori termin primanja vakcine”, objašnjava Drašković.

Podsjeća da HPV vakcina štiti kako od raka grlića materice tako i od drugih stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije. Sprovode skrining program za karcinom grlića materice, pa se, po riječima epidemiološkinje Drašković, nadaju da će na ovaj način smanjiti broj ovog oboljenja po kojem je Crna Gora prva u regionu.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da je tokom septembra u Crnoj Gori protiv humanog papiloma virusa vakcinisano 800 djevojčica. Smatraju da su ostvareni rezultati ohrabrujući, ali i da bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama da se kroz kampanje roditelji više upoznanju sa važnošću borbe protiv infekcija izazvanih HPV-om.  U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, epidemiološkinja Drašković najavljuje da će i u našem gradu biti napravljen novi plan kampanje kojom će se promovisati važnost borbe protiv infekcija izazvanih HPV-om.

Nevena Brkuljan

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA