(FOTO/VIDEO) U Domu starih u Nikšiću izvedena predstava kotorskog Teatra 303

Pored socijalno-psihološke pomoći, radno-okupacione terapije i medicinske njege i zaštite, kulturno-zabavne aktivnosti važan su segment boravka u nikšićkom Domu starih, pa se gotovo svakodnevno organizuju u ovoj ustanovi.

Danas je korisnike posjetio Teatar 303 iz Kotora, te su imali priliku da isprate i uživaju u predstavi humorističkog karaktera pod nazivom ,,Što dalje to bolje”, koja je već izvedena u domovima starih u Risnu, Bijelom Polju, Pljevljima i Podgorici, ali i pred članovima udruženja penzionera Kotora, Tivta, Budve, Cetinja i Podgorice.

Dragan Buzdovan, glavni i odgovorni urednik Teatra 303, kaže da su naišli na dobre reakcije najstarije populacije, pa su pozitivna iskustva željeli prenijeti i u nikšićki Dom starih. Priča izvedenog komada je humorističkog karaktera, prilagođena različitim uzrasnim kategorijama, ali tematikom posebno bliska najstarijoj populaciji:

“Priča je osvrt na dešavanja u poslijeratnom periodu i pogled na našu tranziciju od doba komunizma do ovoga današnjeg pluralizma. Obuhvata period kada smo živjeli bezbrižno i sa malo bili zadovoljni, zato je bliska posebno najstarijoj populaciji”, kazao je Buzdovan.

Zamisao je da se stanarima Doma pospješi kulturni život i približi pozorište, koje im je, kako kažu, sve manje dostupno. Prema riječima socijalne radnice Ivane Vučković, vlada veliko interesovanje za sve kulturne i zabavne aktivnosti, a ustanova je otvorena za saradnju sa svim društvenim činiocima koji će u različitim sferama voditi brigu o najranjivijoj kategoriji društva. Prethodnog mjeseca potpisan je Memorandum o saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš“, a za naredni period najavljuju da će isto biti učinjeno i sa drugim kulturnim institucijama iz našeg grada.

I korisnici potvrđuju da rado prisustvuju kulturno-zabavnim aktivnostima, ali i svemu onome što osoblje Doma organizuje za stanare kako bi im boravak u Domu bio što kvalitetniji i prijatniji.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA