(VIDEO) Služba zaštite i spašavanja: U Nikšiću stanje stabilno

Iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić kažu da je stanje na terenu stabilno kada su u pitanju djelatnosti iz njihove nadležnosti. Požarna sezona je u samom špicu, ali im na ruku idu stabilne vremenske prilike i nešto niže dnevne temperature.

Ipak, oni su, kako kaže komandir smjene Dragutin Vujović, uvijek u pripravnosti.

,,Nikšić je velika opština i svakodnevno imamo različite akcije. Trenutno je veliki protok saobraćaja, česte su saobraćajnice, što zahtijeva našu intervenciju”, kaže Vujović, dodajući da je i na Mislovom dolu, kao kritičnoj požarnoj tački, trenutno mirno, ali da se stanje na ovom području svakodnevno mijenja.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a u više navrata davao je upozorenja građanima da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom, ali i da budu pripavni zbog nestabilnih vremenskih prilika u prethodnom periodu, koje su takođe prijetile da će dovesti do većih materijalnih šteta.

Vujović dodaje da je nikšićka služba zaštite i spašavanja dobro opremljena i obučena za rad u različitim izazovnim situacijama, kojima su svakodnevno izloženi, a da su u cilju prevencije požara i upoznavanja javnosti sa načinima prepoznavanja i upravljanja rizicima od nepogoda sproveli i edukativnu kampanju u saradnji sa Defendologijom, centrom za djecu i porodicu.

“Svaki dan nabavljamo sve više i više potrebne opreme. Opremljeni smo za različite intervencije, a uz to svakodnevno obavljamo i redovne vježbe i obuke, kako bi bili pripravni”, kaže Vujović.

Nikšićka služba zaštite i spašavanja potpisala je i Memorandum o saradnji sa Policijskom akademijom. Time je i ozvaničena ideja o osnivanju škole za obuku vatrogasaca-spasilaca. Ističu i nadu da će uskoro dobiti i nove prostorije, za šta je projekat još uvijek u toku.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA