(VIDEO) Šljivić: Svi činioci društva moraju raditi na pravilnom usmjeravanju djece

Kako je i najavilo Ministarstvo prosvjete, škole u Crnoj Gori danas su rad počele časom posvećenim vršnjačkom nasilju. Tim povodom naša televizija posjetila je Osnovnu školu „Olga Golović“.

Usljed nemilih događaja u Srbiji koja su potresla cijeli region, kao i zbog sve učestalijih fizičkih obračuna među djecom školskog uzrasta u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete dalo je preporuku da škole u našoj državi radni dan započnu predavanjima na temu vršnjačkog nasilja. Psihološkinja Osnovne škole „Olga Golović“, Nataša Šljivić, kaže da se u ovoj ustanovi redovno govori o pomenutoj temi.

Šljivić dodaje da je u školi bilo slučajeva vršnjačkog nasilja, ali da su u pitanju izolovani slučajevi malog intenziteta. Smatra i da je efikasnije raditi na prevenciji, da do takvih i sličnih slučajeva uopšte ne bi dolazilo.

Vršnjačko nasilje nije vezano isključivo za škole, te svi činioci društva moraju raditi na pravilnom usmjeravanju djece, koja su u ovom uzrastu posebno ranjiva, ističe Šljivić. Kaže i da se posebna pažnja mora posvetiti razvitku empatije i emocionalne inteligencije.

Podsjećamo, Ministarstvo prosvjete Crne Gore saopštilo je da je sa radom počela digitalna platforma, broj 080 777 777, na koji se mogu prijaviti svi oblici vršnjačkog nasilja.

Aleksandar Nikčević
Foto, video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA