(VIDEO) Šćekić: Nerealni zahtjevi doktora, ali ne i medicinskih sestara

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je u razgovoru za veb portal „Dan“ da zahtjevi izabranih doktora nijesu realni, ali da je saglasan da treba povećati plate medicinskih sestara i tehničara, jer su bili zapostavljeni u prethodnom periodu. On je to izjavio uoči današnjeg protesta izabranih doktora iz domova zdravlja ispred Ministarstva zdravlja. Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore organizovaće okupljanje srednjeg medicinskog kadra ispred tog resora u ponedjeljak, 5. juna.

Izabrani doktori tvrde da su im, uprkos povećanju koeficijenata, plate manje zbog ukidanja dodatka na platu po osnovu broja odrađenih pregleda, varijabila i novog obračuna na osnovu broja pacijenata, zbog čega zahtijevaju vraćanje odredbi ranijeg Granskog kolektivnog ugovora, koji je važio do januara ove godine. Medicinske sestre i tehničari traže povećanje plata na osnovu korekcije koeficijenata.

– Smatram da zahtjevi izabranih ljekari nijesu utemeljeni, odnosno da nijesu u skladu sa realnošću. Njima su plate daleko iznad onih koje imaju njihove kolege u regionu i smatram da bi više trebalo da razmišljamo kako ćemo da podignemo nivo kvaliteta usluge našim pacijentima. Informišem javnost da je prosječna plata izabranih doktora 1.615 eura. Moram reći i da na listi prvih 50 izabranih ljekara imaju plate od 2.100 do. 2.800 eura i, složićete se sa mnom, s obzirom na standard u Crnoj Gori, to su veoma visoke plate – kazao je Šćekić.

Po njegovim riječima, motiv za protest može biti to što je ljekarima ranije bivša vlast omogućila da upisuju više pregleda nego što ih je bilo, vjerovatno da bi na taj način nadomjestili male plate i to što su neki bili privilegovani.

– Sada su plate svedene u zakonske okvire i one su veće, zbog čega prosto ne može niko da saopšti takvu neistinu da su plate manje nego u prethodnom periodu, jer svi znamo da su znatno veće. Pogrešna je i informacija da su ukinute varijabile, one postoje i svi koji rade na jedan kvalitetan način i imaju više pacijenata preko norme, jer za sve pacijente koji dođu moramo biti tu, dakle, svi oni koji svoj posao rade više biće nagrađeni varijabilom od strane menadžmenta zdravstvene ustanove – rekao je Šćekić.

Šćekić je istakao da su zahtjevi medicinskih sestara i tehničara drugo pitanje.

– Ja sam potpuno na fonu toga da za medicinske sestre i tehničare, kao i za nemedicinski kadar, treba da dođe do određenog povećanja, s obzirom da su povećanja plata ljekarima bila znatno veća. Iako su ranije zarade povećane i srednjem medicinskom kadru (2021), u tom pravcu treba razmišljati i sagledati sve mogućnosti. To nije samo pitanje za Ministarstvo zdravlje, već i pitanje budžeta Crne Gore i drugih resora koji se time bave. Vjerujem da ćemo u doglednoj budućnosti u tom pravcu razmišljati. Interes je i ministarstva da srednji medicinski kadar, koji nosi značajan teret posla, ne bude zapostavljen. Prosto, moramo u tom pravcu razmišljati – naglasio je Šćekić.

Ministar je u razgovoru za veb portal „Dan“ odgovarao i na mnoga druga pitanja koja u ovom trenutku najviše interesu zaposlene u zdravstvu i pacijente.

Liste čekanja u KCCG smanjene sa osam mjeseci na tri mjeseca

Upitan da li očekuje da će nakon izbora poslanici u Skupštini izglasati predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim su predviđene značajne novine, Šćekić je kazao da kada je taj zakon u pitanju ne treba da bude prisutan ni momenat izbora, politički i slično, već da se isključivo razmišlja o najboljem načinu za osnaživanje sistema zdravstva u korist pacijenata.

– Nažalost, u vezi sa ovim zakonom, najviše se pričalo o dopunskom radu ljekara – rekao je Šćekić.

On je za naš veb portal najavio reformu primarne zdravstvene zaštite, promjene u sektoru snabdijevanja ljekova…

Na pitanje da li mu je poznato da liste čekanja i dalje postoje u KCCG, te da su neki pacijenti objavili i dokumentaciju koja pokazuje da u maju kod kardiologa ne mogu da zakažu pregled prije septembra, odgovorio je da je i on dobio takvu poruku, ali da nije poznato da li se radi o kontrolnom pregledu.

– Znam da je situacija neuporedivo bolja nego u prethodnom periodu – istakao je Šćekić i dodao da su liste čekanja sa osam mjeseci smanjene na tri.

U sjevernoj i južnoj regiji fale pedijatri

Odgovarajući na pitanje gdje je u zdravstvu u toku prethodnih 14 mjeseci, koliko je na čelu resora zdravlja, uočio najviše problema koje bi trebalo rješavati u narednom periodu, Šćekić je ukazao na nedostatak kadra, prije svega pedijatara i u sjevernoj i u južnoj regiji. On je istakao da dalje treba raditi i na standardu zaposlenih, u dijelu rješavanja stambenih potreba, za šta su već preduzeti koraci.

Reagovao na žalbe pacijenata

Upitan da li ima informacije da li su pacijenti zadovoljni zdravstvenom zaštitom u državnim ustanovama, ministar Šćekić je, između ostalog, kazao da svi moraju da shvate da su tu zbog pacijenata, odnosno građana. On nije mogao da precizira broj žalbi koje je dobio od pacijenata, ali tvrdi da je sa svojim timom reagovao na svaku žalbu koja je stigla u ministarstvo.

Izvor, foto, video: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA