(VIDEO) RTNK u posjeti najstarijem udruženju lovaca i ribolovaca

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15 h.

Udruženje lovaca i ribolovaca „Bajo Pivljanin“ iz Plužina najstarije je u našoj državi. Osnovano je 1948. godine i trenutno ima oko 160 članova.

Društvo gazduje površinom od oko 50 hiljada hektara koja je smještena između Opština Nikšić, Šavnik, Žabljak, Foča i Gacko.

Posjed sportsko – ribolovnog društva „Bajo Pivljanin“ obiluje bogatstvom flore i faune zahvaljujući planinama Vojnik, Durmitor, Golija, Lebršnik, Maglić i Volujak, ali i tokovima najljepših i najočuvanijih rijeka Pive, Tare, Vrbnice i Komarnice.

Osnivanjem Parka prirode „Piva“ 2015. godine formirano je i istoimeno lovište posebne namjene zbog čega je Udruženju oduzeto oko 35 hiljada hektara površine kojom je gazdovalo. Rad Udruženja pomaže lokalna uprava sa kojom, kao i sa Parkom prirode Piva, imaju odličnu saradnju.

Kako poribljavanje Pivskog jezera, koje je bilo u najvećem dijelu u obavezi Elektroprivrede, nije izvršeno od 2012. godine znatno je smanjen broj ribolovaca i izdatih ribolovnih dozvola što je Udruženje dovelo u veoma nepovoljnu finansijsku situaciju.

Ribolovna sezona je otvorena, a u Udruženju se nadaju da će problem sa poribljavanjem jezera napokon biti riješen.

Vladislav Joković ističe da su završeni radovi na adaptaciji Lovačkog doma koji je izgrađen 1985. godine.

Objekat čija je površina oko 360 kvadrata smješten je u naselju, uz obalu Pivskog jezera.

„Cilj Udruženja je, da se sa populacijama divljači u lovištima, gazduje na održiv način. A to je jedino moguće ako se divljač uzgaja i štiti, planski i racionalno koristi“, poručuje Joković.

Suština lova je upravo drugovanje s prirodom koju svaki lovac bezgranično voli.

Milinko Miličić
Foto/ video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA