(VIDEO) Riba iz jezera Slano i Krupac ide u turbinu „Perućice“

Bogatstvo u vidu ribljeg fonda jezera Slano i Krupac u Nikšiću „odlazi“ direktno u turbine Hidroelektrane „Perućica“.

Na prelivu gdje je zatvaračnica prije desetak godina je postojala mreža koja je sprečavala prolazak ribe, međutim, ona je ukradena i do danas nije postavljena nova.

Kako kažu iz Nevladine organizacije “Ljubitelji slanog jezera”, postavljanje nove zaštitne mreže nije investicija koja bi iziskivala mnogo novca, a značajno bi pomogla u zaštiti ribljeg fonda.

Na snimcima koje je čitalac portala RTVNK poslao prethodnih dana, jasno se vidi kako riba iz Slanog i krupačkog jezera prolazi preko preliva na zatvaračnici i ide niz kanale direktno u turbinu „Perućice“.

Direktor NVO „Ljubitelji Slanog jezera“ Miladin Goranović kazao je da je problem u nepostojanju zaštitne mreže, te da je u pitanju investicija koja ne bi koštala preko 1.000 eura.

Istog mišljenja je i Miodrag Kradžić iz NVO “Društvo mladih ekologa Nikšić”, ističući da pomenute akumulacije ne služe isključivo za prozvodnju električne energije, već su i turističke atrakcije, a predstavljaju značajno stanište za životinjski svijet.

Goranović uvjerava da će “Ljubitelji Slanog jezera” učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo uništenje ogromne količine ribe.

Aleksandar Nikčević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA