(VIDEO) Ratko Leovac napravio prvu api komoru u Nikšiću

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15 h.

Ratko Leovac, pčelar iz Brezovika, po struci građevinar, napravio je prvu api komoru u gradu pod Trebjesom. Radi se o objektu napravljenom od prirodnih materijala, prvenstveno drveta, u kojem korisnici udišu vazduh iz pčelinjih košnica. Taj vazduh je ljekovit i odličan je za liječenje posebno respiratornih organa. U jednoj prostoriji smješteni su inhalatori i dvije košnice. Sve je napravio naš sagovornik, samo što je, kako ističe, inhalatore nabavio u Mariboru pošto je na našem tržištu ta oprema još uvijek nedostupna.

Sve ovo proisteklo je iz ljubavi prema pčelarstvu, kaže Leovac i ističe da je život na selu teži ali i mnogo ljepši i zdraviji od onoga u gradu. Naselje Brezovik koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra Nikšića ima povoljne uslove za razvoj ove grane poljoprivrede, a raznovrsno medonosno bilje pčelama je na raspolaganju čitavih pola godine.

Pčela je zvanično najkorisnije biće na planeti, a pčelinje društvo najsavremenija zajednica koja postoji.
Ratko se nakon penzionisanja počeo baviti pčelarstvom isključivo iz hobija. A kako kaže, da bi uplovili u tajne pčelarstva morate se edukovati i stalno biti u toku i pratiti nauku. Konstantno učenje, motivacija, ulaganje, a prije svega ljubav – preduslovi su za uspjeh, ističe Ratko koji se već tri godine bavi pčelarstvom a u čijem uljaniku je trenutno petnaestak društava.

Uz med, naš sagovornik pravi i propolis kapi, a u zavisnosti od mogućnosti Leovac planira i da poveća broj košnica.

Riješen da se pčelarstvom ozbiljno bavi Ratko se trudi da stalno uvodi novine u svoj hobi. Zbog toga koristi svaku priliku da nešto novo nauči ili sazna.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Dobar covkek dobra ideja

NIKŠIĆ PROGNOZA