(VIDEO) Radoman Božović iz Miločana gaji oko hiljadu čokota vinove loze

Radoman Božović iz Miločana zadovoljan je rodom voća na svom domaćinstvu. Kako ističe, upornost i veliki trud se isplate a i ove godine najbolje je rodila vinova loza od čijih plodova ovaj vrijedni domaćin peče vrhunsku rakiju.

Na samo nekoliko kilometara od centra grada u selu Miločani Radoman Božović ima oko hiljadu čokota vinove loze. Ove godine voće je dobro rodilo pa će biti i rakije, kaže naš sagovornik koji svake godine, po tradicionalnoj recepturi, ispeče nekoliko stotina litara loze. Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada, objašnjava ovaj vrijedni domaćin. Kvalitetna rakija uvijek nađe put do kupca, a ako je rodna godina, onda se može nešto i zaraditi.

Dok Radoman brine o grubim poslovima i agrotehničkim mjerama, one lakše i proizvodnju zdravih organskih sokova obavlja njegova supruga.

Gajenje vinove loze na području Miločana datira još od perioda turske imperije, ističe Božović, pa se i mjesto gdje se nalazi dio plantaže vinove loze zove Vinogradi. A upravo u tom mjestu, zahvaljujući Radomanu, sačuvana je sorta stara čak 5 vjekova.

Ovogodišnja berba grožđa trebalo bi da bude jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina, zaključuje Radoman Božović i nada se da će ga vrijeme poslužiti s obzirom na to da brzo ide i sama berba plodova i njihovo pripremanje za pečenje rakije.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Koje sorte vinove loze su u pitanju…

NIKŠIĆ PROGNOZA