(VIDEO) Proizvodnja vina i rakije u porodici Đukanović tradicija

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15 h.

Okružena sa istoka i juga planinskim vijencima Rumije i Sutormana Crmnica je idealno mjesto za uzgoj vinove loze. Plodno zemljište, sudar klima sa mora i planina, podneblje je gdje nastaju neka od najboljih crnogorskih vina. Da je to tako potvrđuje i priča porodice Đukanović koja se u selu Mačuge bavi proizvodnjom vina i rakije, poštujući isključivo tradicionalne metode.

Ko hoće da radi u vinogradu posla uvijek ima, kaže Nikola najmlađi član porodice Đukanović. A pored njega oko proizvodnje vina i rakije angažovani su roditelji i dva starija brata.

Tokom berbe vodi se računa o svakom zrnu grožđa a da bi se dobio proizvod vrhunskog kvaliteta, pored rada potrebno je dosta ljubavi ali i znanja.

Porodični vinogradi na kojima dominira zasad autohtone sorte Vranac nalaze se na više manjih parcela na oko 300 metara nadmorske visine. Na domaćinstvu je oko 1.500 čokota vinove loze a kapaciteti vinarije Đukanović su godišnje oko 5.000 litara vina i rakije što znači da ona spada u red malih vinarija.

Tradicionalna tehnologija, specifična za područje Crmnice doprinosi da proizvodi porodice Đukanović imaju posebno svojstvo-aromu i ukus.

Bez kvalitetne sirovine nema ni dobrog vina. Zato je potrebno pažljivo odraditi svaki segment proizvodnje-od održavanja vinograda, berbe grožđa, muljanja-fermentacije do čuvanja i odležavanja samog vina.

Ljubav, znanje i vinska kultura u porodici Đukanović prenose se s generacije na generaciju a radna i složna porodica je recept za uspješan biznis, zaključuje Nikola Đukanović, jedan od najmlađih vinara u Crnoj Gori.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA