(VIDEO) Problem zbrinjavanja pasa lutalica uskoro bi mogao biti riješen

Decenijski problem zbrinjavanja pasa lutalica u našem gradu uskoro bi mogao biti riješen. Izgradnjom, slobodne zone na prostoru Studenačkih glavica obezbijediće se dobri uslovi za boravak napuštenih pasa, ali je najveći izazov je kako obezbijediti da se spriječi dovoz iz drugih opština o čemu svjedoče građani iz prigradskih područja.

„Slobodna zona je ograđeni prostor koji bi za pse bio kao prirodno stanište. Za njenu izgradnju neophodno je oko 130.000 eura. Projekta dokumentacija je završena pa se očekuje raspisivanje tendera“, kaže Nataša Bakić iz resornog sekretarijata.

U saradnji sa NVO Korina protekle godine urađen je popis vlasničkih pasa dok se popis nezbrinutih planira naredne. O njihovom stvarnom broju u našem gradu samo se mogu iznositi pretpostavke.

Problem se usložnjava ako se ima u vidu da građani iz prigradskih područja svjedoče da se psi dovoze i puštaju na prilazima gradu. U lokalnoj upravi razmišljaju u o postavljanju kamera na kritičnim lokacijama a Bakić kaže da je jedan od načina i različito čipovanje po opštinama.

Građani kažu da su psi lutalice možda i trenutno najveći problem u gradu.

Obezbijediti humane uslove života za brojne pse koji se šetaju našim ulicama ali i ispoštovati prava građana da se slobodno i bez straha koriste javne površine izgleda nije lako a ni jeftino ako se ima u vidu da se godišnje na ime odštete za ujed pasa iz opštinske kase odlije oko 300 hiljda eura. Nakon izgradnje slobodne zone ona će kao i azil biti predata na staranje Komunalnom preduzeću.

Dragica Kankaraš
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents