(VIDEO) Preventivno djelovanje pomaže u suzbijanju narkomanije

Kancelarija za prevenciju narkomanije iz Nikšića i u proteklom periodu realizovala je brojne aktivnosti na podizanju svijesti kod mladih o štetnim uticajima korišćenja psihoaktivnih supstanci. Kako poručuju iz ove ustanove preventivno djelovanje umnogome pomaže da se suzbije ova pojava.

U posljednjih nekoliko godina sve je niža starosna granica onih koji probaju neku od psihoaktivnih supstanci. Ukoliko se reaguje na vrijeme, odnosno otvoreno razgovara sa mladim ljudima, ovaj problem se može izbjeći upravo kroz preventivno djelovanje, poručila je Ljubica Abramović iz Kancelarije za prevenciju narkomanije.

Razlozi zašto mladi posegnu za nekom vrstom droge ili opojnog sredstva, kao i faktori rizika koje to ponašanje nosi sa sobom su višestruki, kaže Abramović i ističe da je suština problema u društvu i porodici. Dodatne probleme stvaraju novi trendovi.

Ono na čemu treba posebno raditi jeste izmjena zakonodavnog okvira u dijelu koji ima prostora za poboljšanje.

Kancelarija za prevenciju narkomanije pruža sve neophodne savjetodavne procedure i predstavljaju vezu između roditelja, koji se suoče sa ovom problematikom, i ustanova koje se bave liječenjem i drugim tretmanima. Od kada postoje, u Kancelariji su savjetodavni kao i neki drugi vid pomoći, pružili za preko 1000 porodica.

Saša Krušić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA