(VIDEO) Predstavljeno istraživanje o socio-ekonomskom položaju RE populacije u Nikšiću

Nevladina organizacija Alfa centar predstavila je rezultate istraživanja o socio-ekonomskom položaju romsko-egipćanske (RE) populacije u Nikšiću. U istraživanju, koje je uradila Agencija DeFakto, učestvovalo je 100 ispitanika.

Istraživanje obuhvata nekoliko oblasti – socio ekonomski položaj, socijalna zaštita i pomoć, obrazovanje,zapošljavanje, informisanje, stavovi, vrijednosti i politička participacija. Čak 57 odsto ispitanika je bez ikakvog formalnog obrazovanja, ali ono što ohrabruje jeste podatak da je procenat djece koja pohađaju školu visok.

,,Na pitanje da li neko dijete iz domaćinstva pohađa osnovnu školu, 63 odsto je odgovorilo sa da, 7 sa ne, što je zanimljivo jer u poređenju sa prethodnim podacima, gdje imamo da samo 7 odsto ispitanika ima završeno obrazovanje, tako da se nadam da se ipak nešto generacijski mijenja”, istakla je Nada Jaredić iz Alfa centra.

Tri četvrtine ispitanika tvrdi da je ekonomska situacija romske i egipćanske zajednice loša, dok više od polovine ispitanika ocjenjuje da postoji diskriminacija prema ovoj zajednici. Kada je u pitanju radni odnos, svaki peti ispitanik ima zaposlenje, dok čak 77 odsto nema. Veliki broj ispitanika glasao je na Parlamentarnim izborima.

,,Više od jedne polovine ispitanika koristi pomoć Centra za socijalni rad, dok 56 odsto koristi neku vrstu materijalne pomoći. Kada su u pitanju političari, gotovo polovina ispitanika ističe da ne postoji političar kojem vjeruje, a 66 odsto njih smatra da ne postoji političar koji zastupa prava RE zajednice”, ističe Jaredić.

Projekat Monitoring rada lokalne uprave sa fokusom na socio-ekonomski položaj RE populacije za period od 2021-2023. podržan je od strane Fonda za aktivno građanstvo.

Vanja Todorović

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA