(VIDEO) Pogledajte Sušičko jezero-dragulj Durmitora

Jedino periodsko jezero na Durmitoru je Sušičko jezero. Voda nestaje kada presuši rijeka Sušica, a ovaj period, nakon obilnih kiša i otapanja snijega, najbolji je da se uvjerite u njegovu ljepotu.

Lokalni hodači na svojoj fb stranici objavili su video nestvarnih predjela, kako navode, dijela durmitorskog prstena. U njihovom video koji slijedi prođite “kroz ostatke snijega i uz prizore najljepše ledničke kreacije – Prutaša“.

Sušičko jezero smješetno je u proširenom dijelu rijeke Sušice, na oko 1.140 metara nadmorske visine.

“Do jezera se može doći iz Žabljaka, putem za Trsu. Od ovog puta odvaja staza za Škrčka jezera, a zatim preko Dolova i Skakala stiže do jezera. Iz pravca Pive se može doći preko sela Nedajno.Na jezero se može doći i preko sela Bosače i Velikog Štuoca. Jezero dobija vodu iz najvećeg dijela sliva Durmitora koja dotiče rijekom Sušicom. Pored ovoga i padavine dopunjavaju i nivo jezera. Kada jezero presuši na njegovom dnu se pojavljuju biljnja pasišta pa i livade za kosidbu. Sušičko jezero je dugačko 350 do 450 metara, a maksimalna širina mu je 200 metara. Dubina vode je 4- 5 metara”, navedeno je na sajtu Parka prirode “Piva”.

foto:Park prirode „Piva“

video:fb Lokalni hodači

NIKŠIĆ PROGNOZA