(VIDEO) Podgorica: Održan panel „Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom“

Institut za standardizaciju Crne Gore, kroz projekat IPA 2020, „Povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti“ organizovao panel diskusiju u Podgorici na temu „Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom“.

Imajući u vidu da je Crna Gora kao prva ekološka država na svijetu, politiku upravljanja otpadom započela prije oko dvije decenije , ali da nema  još uvijek uspostavljen funkcionalan sistem, što se smatra jednim od prioritetnih zadataka na putu pridruživanja, evidentna je potreba da se riješi pitanje infrastrukture za selektivno odlaganje otpada.

Andrej Plahutnjik, vođa projekta, dodaje da projekat ima tri komponente, te kroz implementaciju svih, olakašava se put pristupa CG Evropskoj uniji ali i očuvanje životne sredine.

Direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić, navodi da je cilj projekta da podrži razvoj administrativnih kapaciteta i stepena usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti konkuretnosti.

Dejan Janičić, kao predstavnik Komiteta 10 koji se bavi pitanjima životne sredine, smatra da se zajedničkim trudom i djelovanjem relevantnih institucija, deceniju unazad, u Crnoj Gori usvojen znatan broj standarda.

Takođe,  Barbara Koželjnik, samostalni konsultant i ekspert za žaštitu životne sredine iz Slovenije, dodaje da je sledeći korak uticaj na sve institucije i organizacije da prihvate i implementiraju standarde.   

Organizacija događaja ima za cilj analizu i rješavanje aktuelnih izazova kada je oblast žaštite životne sredine u pitanju.

Dragana Papović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA