(VIDEO) Počeo ribolovni zabran i trajaće do 15. juna

Ribolovni zabran na jezerima i rijekama u Nikšiću počeo je danas, i trajaće do 15. juna.

Kako je kazao predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) Nikšić, Vujica Lalić zabran će važiti za sve vrste.

Prema njegovim riječima, table upozorenja postavljene su na više lokacija.

„Danas počinje ribolovni zabran, juče je bio poslednji dan ribolova“, saopštio je Lalić.

„Molio bih sve ribare grada Nikšića, da ne niko ne izlazi na vodu, u protivnom će biti sankcionisani.. Najmanje kazne su od pet stotina eura pa do kazne zatvora“, kazao je Lalić.

Lalić najavljuje pojačano prisustvo ekipe ribočuvarske službe na terenu. Dodaje da imaju potrebnu opremu za nadzor.

„Imamo šefa ribočuvarske službe, svako jutro se ovjde sastajemo. Raspoređujemo 5 čuvara na mjesta gdje mislimo da su najpotrebniji“, rekao je on i dodao da su juče u zajedničkoj akciji sa trebinjskom čuvarskom službom, zaplijenili tri mreže i dosta ribe. Ta riba i mreža je kako kaže Lalić poslata u Trebinje“, istakao je on.

Lalić je istakao da se nikada nije desilo da ima više ribe nego kao ove godine. Napominje da je krivolov, za razliku unazad nekoliko godina, značajno smanjen na terenu i da je suzbijen dovoljno.

„Kada je u pitanju svijest naših sugrađana, mislimo da će ispoštovati ove mjere, mislim da se sve vraća u neku normalu. Ljudi su nekad bacali i dinamite,mreže, koristili struju. Unazad 20 godina kod nas se nije desilo da neko koristi dinamit u svhru ribolova. Mreža i struje će biti uvjek,ali koliko je u našoj mogućnosti, mi to gledamo da zaštitimo i to radimo“, naveo je on.

Sjutra će se obaviti poribljavanje nikšičkih jezera. U Krupac i Slano biće ubačena po tona pastrmke, dok će Grahovsko poribiti sa 150 kilograma. Naredno poribljavanje istom količinom ribe biće 5. juna.

Za naredni period, iz SRK najavljuju brojna takmičenja na kojima će učestvovati članovi kluba i nadaju se da će kao i prethodne godine, zabilježiti odlične rezultate. SRK Nikšić rukovodi jezerom Liverovići, Krupac, Slano, Grahovsko, polovinom Bilećkog jezera i pet rijeka.

Andrija Vasiljević

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA