(FOTO/VIDEO) Počele tradicionalne svečanosti u slavu Svetog Save

Saborom bratstva Kosovčića, koji je održan u šavničkom selu Pošćenje, počele su tradicionalne svečanosti u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog.

Sabranje u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, počelo je Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, u Pošćenju, služio Episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

U Liturgiji su učestvovali brojni vjernici i gosti: ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, predsjednici Opština Nikšić i Plužine: Marko Kovačević i Slobodan Delić i predsjednik SO Žabljak Ivan Popović.

Povodom Svetog Save, krsne slave Kosovčića, koji sa Crkvenom opštinom Šavnik već 23 godine, organizuju svetkovine u selima Pošćenje i Duži, prelomljen je slavski kolač.

Potom je održana akademija, na kojoj je dobrodošlicu poželio Radoš Ćorović, domaćin skupa.

Prof. dr Drago Perović je podsjetio na učesnike pošćenjskih i dužanskih Svetosavskih slava, koji su i na današnjoj slavi jednako prisutni svojim dušama, iako su prešli kapiju vječnosti.

Svetosavsku besjedu održao je sveštenik Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, posvetivši svoje obraćanje drobnjačkim junacima, koji su svoje živote dali u borbi sa Smail agom Čengićem.

Mr Miloš Živanović govorio je o arheološkim radovima, koji su obavljeni, inicijativom pošćenskog Crkvenog odbora, na lokalitetu pomenute crkve, a koji se planiraju proširiti i na širu, šavničku oblast.

Upriličen je, potom, prigodan kulturno-umjetnički program.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA