(VIDEO) Počela akcija spasavanja ribe u Norinu

U HE „Perućica“ počeo je redovni godišnji remont koji godinama prati i veliki pomor ribe iz Slanskog jezera i Krupca, zbog čega članovi i volonteri Sportsko-ribolovnog kluba „Nikšić“ organizuju veliku akciju spasavanja ribljeg fonda.

Zbog remonta HE “Perućica” i pražnjenja kanala ogromne količine ribe ostanu zarobljene, pa se članovi svake godine okupljaju kod Slanskog jezera i u Norinu odakle se izvuče i vrati u jezera i po nekoliko tona ribe, najviše šarana i klena. Ipak, kroz rešetke na zatvaračnici prođe velika količina sitne mlađi koja bude samljevena u turbinama Perućice, kazao je direktor SRK Nikšić Vujica Lalić.

,,U dogovoru sa njima, voda je sinoć zaustavljena oko ponoći, tako da smo jutros oko 7 časova počeli sa spasavanjem ribe. Ribe kao što vidite ima puno, zato što je riba, kada su bili prelivi izlazila u tonama“, kazao je on.

Današnjoj akciji odazvao se veliki broj građana, članova SRK ,,Nikšić“, i pripadnici Službe zaštite i spašavanja Nikšić.

,,Zadovoljni smo“, kazao je Lalić.

,,Za sada smo izvadili preko tonu šarana od pet do petnaest kilograma. Nakon njega izvlačimo sitnu ribu i vratićemo je u matična jezera. Mislim da ćemo vratiti oko deset tona ribe.“

Lalić je istakao da će jedan dio ribe ostati u bazenima zbog nedostatka tehničke opreme i same prirode terena.

,,Ima dosta ribe ovdje, ali ih ima i u prihvatnim bazenima. U dva bazena što su iznad nas, u njima će sigurno ostati 7, 8 tona ribe, jer smo u nemogućnosti da je izvučemo, zbog mulja koji se nalazi u njima“, kazao je on.

Spašena riba, rekao je Lalić, biće vraćena u Slano jezero, odnosno u svoje matične vode.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA