(VIDEO) Plužine: Trnovačko jezero- bajka koju morate doživjeti

Provjerite zašto je Trnovačko jezero toliko posjećeno iako je potrebno više sati napornog hoda da se stigne do njega. Kad stignete na Trnovačko jezero, iskoristite priliku i osvojte Maglić, Volujak i Trnovački Durmitor.

Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Sa južne strane jezera pruža se planina Volujak, a sa sjevera Maglić.

Trnovačko jezero u ambijentu u kome se nalazi je zaista lijepo i kada se pogleda njegova dalja okolina stiče se utisak da je u pitanju neka bajka.

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda.

Trnovačko jezero leži na 1.517 m nadmorske visine. Ovo jezero je dugačko 825 m, a široko 715 m. Nad plitkim zapadnim dijelom jezera voda je bistra i u tankom sloju bezbojna. Povećanjem dubine u pravcu istoka voda je sve intenzivnije zelenkaste boje.

Na prostoru Parka prirode „Piva“ se nalaze 3 lednička jezera – Trnovačko jezero (1500 m.n.v.), Veliko Stabansko jezero (1319 m.n.v.) i Malo Stabansko jezero (1194 m.n.v.),

-3 impresivna kanjona (kanjoni rijeka Pive, Tare i Sušice)

– preko 10 planinskih vrhova sa preko 2000 m.n.v. – Veliki Vito (2397 m.n.v.), Bioč (2396 m.n.v.), Maglić (2386 m.n.v.), Volujak (2336 m.n.v.)…

foto/video:Park prirode „Piva“

NIKŠIĆ PROGNOZA