(VIDEO) Novi udžbenik Studijskog programa za italijanski jezik Filološkog fakulteta u Nikšiću

Studijski program za italijanski jezik Filološkog fakulteta u Nikšiću od nedavno je kolegama iz akademske zajednice ponudio novi udžbenik, koji su za potrebe nastave jezika struke priredile profesorke, doc. dr Deja Piletić i dr Gordana Luburić.

Udžbenik „Italijanski za međujezičke i međukulturne posrednike u Crnoj Gori“ osmišljen je u okviru Erasmus plus projekta ReFlame koji je imao za cilj reformu nastave i silabusa kada je u pitanju nastava jezika struke na univerzitetima u Crnoj Gori.

„U okviru tog projekta izrađeno je ukupno devet udžbenika, od kojih je sedam pripremljeno na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Od pomenutih sedam, šest udžbenika je namjenjeno nastavi engleskog jezika struke, a jedan udžbenik je namjenjen nastavi italijanskog jezika“, ističe dr Luburić.

„Udžbenik je nastao kao plod istraživanja koje smo radili zajedno sa našim studentima, a isto tako, kao plod obuka koje smo imali tokom te tri godine koliko je trajao pomenuti projekat. Trudili smo se da odgovorimo kako akademskim potrebama naših studenata, tako i potrebama tržišta rada“, dodaje dr Luburić.

Udžbenik je, prije nego je izašao iz štampe, dobio odlične recenzije, koje su radili relevantni profesori/stručnjaci koji se bave nastavom jezika struke sa partnerskih univerziteta.

U pitanju su profesor Roberto Dolce sa Univerziteta za strance u Peruđi, profesorka Arijela Fabrio sa Sveučilišta u Zagrebu i profesorka Julijana Vučo sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Udžbenik je lektorisala mr Sanja Bogojević, profesorica italijanskog jezika u JU Gimnaziji “Slobodan Škerović”.   

Udžbenik je strukturiran tako da ima 10 nastavnih jednica. U pitanju su, uglavnom, autentični tekstovi kombinovani sa multimedijalnim sadržajima. Ono po čemu je specifičan jeste što je to prvi udžbenik za italijanski jezik koji je namjenjen govornicima crnogorskog jezika, tj. crnogorskim studentima.

Udžbenik se bazira na kontrastivnim elementima ne samo jezika, nego i kulture.

„U poslednjem segmentu svake lekcije učenici/studenti se pozivaju da porede sopstvenu kulturu i sopstveni jezik sa kulturom jezika koji izučavaju – italijanskim jezikom i italijanskom kulturom“, kaže dr Luburić.

Udžbenik je prvo testiran u okviru Ljetnje škole, koja je organizovana u julu 2021. godine, u okviru ReFlame projekta, a povratne informacije koje su autorke dobile od polaznika bile su pozitivne – oni su istakli da udžbenik omogućava sticanje znanja i jezičkih vještina usko vezanih za određene profesije, za razliku od „opštih“ udžbenika koji se inače koriste tokom studija.

Udžbenik je nedavno promovisan u Zavodu za školstvo.

„Događaju su prisustvovale profesorice koje italijanski jezik predaju u gimnazijama i srednjim stručnim školama u Crnoj Gori i, kroz razgovor i diskusiju sa njima, pokazalo se da bi ovaj udžbenik bio odlično sredstvo za upotrebu u srednjim školama, pošto teme i sadržaji odgovaraju i nivou koji je predviđen nastavnim planom i programom za srednje škole u Crnoj Gori“, kaže dr Luburić.

Udžbenik se trenutno koristi na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Namjenjen je učenicima i studentima  nivoa A2/B1+., u skladu sa zajedničkim evropskim referentnim okvirom za strane jezike.

Udžbenik je dostupan besplatno – može se naći u online izdanju na internet sajtu ReFlame projekta.

Od naredne školske godine koristiće ga, u nastavi, i podgorički gimnazijalci – bilingualno odjeljenje Gimnazije „Slobodan Škerović“.     

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA