(VIDEO) Nikšić: Večeras zaprašivanje komaraca, pčelari da zaštite pčelinja društva

Na području nikšićke opštine večeras, od 19 h počeće zaprašivanje komaraca. Iz Opštine apeluju na pčelare da zaštite pčelinja društva.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o lokalnoj samoupravi kao i preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine donio je program o dezinsekciji, dezinfekciji i deratizaciji.

Program za 2023. godinu obuhvata četiri etape pri čemu će se sa fazom dezinsekcije odraslih jedinki komaraca, usled povoljnih vremenskih uslova, početi  tokom večeri, od 19 h.

„Vrijednost prve faze tretiranja je oko 5. 000 eura“, dodala je Milanka Radulović sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić.

„Dezinsekcija odraslih jedinki radiće se sredstvom AQUA K OTRIN EW20, a to je piretroid koji je pogodan za tretman letećih  formi, metodom vruće zamagljivanje. U koncentracijama sa kojima se vrši zaprašivanje sredstva su bezbjedna za ljude ali apelujemo na pčelare da u navedenom periodu zaštite društva. Sredstva koja se koriste za zaprašivanje su termostabilna i ne razgrađuju se na visokim temperaturama. “ istakla je Radulović.

Oblast koja će se tretirati je između ostalog oko korita rijeka, akumulacija jezera, dio Zete, Gračanice, dio Kapinog polja do Stubičkih glavica, oblast oko Bistrice.  

„U gradskoj sredini  tretiranje odrslih letećih jedinki komaraca će se vršiti u ulicama Vuka Karadžića, Njegoševa, Partizanski put, Hercegovačkoj, Krsta Kostića, Nika Miljanića, Nikole Tesle, Narodnih heroja, kao i V Proleterska, Narodne omladine  ali i na  bulevarima Vuka Mićunovića i 13.jul.“ dodala je Radulović.

Preostale tri etape tretiranja  komaraca na teritoriji naše opštine radiće se u zavisnosti od vremenskih uslova do septembra, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Dragana Papović

video:RTNK

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA