(VIDEO) Nikšićka jezera – nedovoljno valorizovano bogatstvo

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) u 10 i 15

Jezera predstavljaju veliko bogatstvo grada pod Trebjesom koje nije dovoljno valorizovano.

Divlja ljepota i netaknuta priroda koja ih okružuje, sa obiljem biljnih i životinjskih vrsta poseban je doživljaj za ljubitelje lova i ribolova.

„Slano, Krupac, Liverovići, Grahovsko i dio Bilećkog su jezera na kojima ribolovci mogu pecati i provoditi slobodno vrijeme, a ribljim fondom u tim akumulacijama gazduje Sportsko-ribolovni klub Nikšić, koji je formiran prije više od 70 godina“, kaže predsjednik kluba Vujica Lalić.

Jedan je od organizovanijih i brojnijih u Crnoj Gori, a trenutno ima preko 450 registrovanih članova.
Ribolov je rekreativno-amaterski sport, a pecanje za svakog ribolovca predstavlja vid odmora, ističe ribočuvar Željko Vukotić čija služba daje vidljive rezultate kada je u pitanju očuvanje ribljeg fonda.

Posao ribočuvara nije nimalo lak, a probleme im stvaraju lovokradice koje za krivolov koriste mreže i druga nedozvoljena sredstva.

Toplo i sunčano vrijeme izmamilo je ribare na obale nikšićkog jezera. Penzioner Dragoljub Drobnjak, koji često peca na Slanom jezeru, otkriva da je zavolio ribolov još od malih nogu.

Pored redovnih aktivnosti na očuvanju ribljeg fonda gdje imaju odličnu saradnju sa Odjeljenjem granične policije i Centrom bezbjednosti Nikšić, Klub realizuje i niz drugih akcija: čišćenje rijeka i jezera, postavljanje info tabli, održavanje puteva oko ribolovnih voda, spašavanje ribe iz taložnika i odvodnih kanala…

Tokom godine SRK „Nikšić“ ima veliki broj kako opštinskih tako i državnih i međunarodnih takmičenja.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA