(VIDEO) Na Žabljaku počeo 16. Reakt Forum za mlade

Danas je na Žabljaku u organizaciji Alfa centra, otvoren 16. Regionalni evroatlantski kamp (Reakt) koji je okupio oko 150 učesnika, mladih ljudi iz čitavog regiona. Tokom tri radna dana biće održano deset predavanja i pet panel diskusija, a učešće će uzeti 20 eminentnih predavača i panelista koji će govoriti o trenutnoj političkoj i bezbjedonosnoj situaciji kod nas, zemljama regiona i svijetu, ali i o srodnim temama.

To što se Reakt po četvrti put organizuje na Žabljaku pričinjava nam veliko zadovoljstvo, kazao je u pozdravnoj riječi prvi čovjek Opštine Radoš Žugić. Evroatlantski i put prema Evropskoj uniji je onaj koji treba da slijedimo, a posebno mladi ljudi.

Tokom proteklih deceniju i po Reakt je postao mjesto inkluzivnosti slobode diskusije, raznolikosti tema, govornika i ambijenta, a oko 150 prijavljenih učesnika najbolja su potvrda kvaliteta, kazao je izvršni direktor Alfa centra Miloš Perović.

Tokom tri radna dana biće održano deset predavanja predavanja i pet panel diskusija, a učešće će uzeti 20 eminentnih predavača i panelista koji će govoriti o trenutnoj političkoj i bezbjedonosnoj situaciji kod nas, zemljama regiona i svijetu, ali i o onim iz oblasti međunarodnih odnosa, geopolitičkih i vladavine prava..crnogorski politički lavirint – izazovi i mogućnosti bila je tema prvog predavanja ovogodišnjeg Reakta o kojoj je govorio potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, iz crnogorskog političkog lavirinta je moguće lako izaći ukoliko politički akteri nađu zajednički imenitelj okupljanja, a to su, prema njegovim riječima NATO i Evropska unija i vrijednosti koje te dvije organizacije baštine.

O EU integracijana, prilikama i izazovima – iskustva Republike Hrvatske govorio je ambasador te zemlje u Crnoj Gori Veselko Grubišić. Istakao je da je put bio dug i težak, a da je presudna bila fokusiranost na krajnji cilj ulazak u EU.

Za doprinos razvoju evroatlanske misli i ove godine biće dodijeljena nagrada Aleksandar Šime Dedović – jednokratna stipendija za najistaknutijeg učesnika.

Marina Radojević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA