(VIDEO) Na konkursu za zaštitare u obrazovnom sistemu 20 mjesta

Uskoro će u crnogorskom obrazovnom sistemu objekte osiguravati i o bezbjednosti učenika brinuti stručna lica koja su neophodne vještine i kvalifikacije za taj posao stekli kroz obuku na Policiskoj akademiji u Danilovgradu. Naime, riječ je o obrazovnom programu „asistent /asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama“, za koji se zainteresovani mogu prijaviti do 29. septembra.

Prema konkursu koji je raspisala Policijska akademija u Danilovgradu, a Ministarstvo prosvjete objavilo na svojoj stranici, za program obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije „asistent /asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama“, mjesta ima za 20 kandidata, ali s obzirom na veliko interesovanje postoji mogućnost da broj upisanih bude i veći, kazala je Snežana Kadović, rukovoditeljka Odjeljenja za međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću Policijske akademije – ustanove licencirane za obuku budućih zaštitara u školama.

Realizacija programa počeće 2. oktobra i trajati 35 radnih dana, odnosno sedam sedmica. Tokom tog perioda polaznici ove stučne obuke steći će vještine neophodne za kvalitetno obavljane radnih zadataka, ističe Kadović.

Odluku o angažovanju asistenta u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama ne treba shvatiti kao optimalno rješenje. Naime, od nadležnih institucija očekuje se da budu efikasni i u implementaciji drugih mogućih odgovora na problematiku vršnjačkog i drugih vidova nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ističe Dejan Milović, saradnik u NVO Osvit.

Podsjećamo, iz Ministarstva prosvjete su ranije saopštili da pripremaju izmjene i dopune Pravilnika o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, na osnovu kojeg bi u ovoj školskoj godini, u cilju prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja, trebalo da bude zaposleno 60 psihologa i pedagoga.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA