(VIDEO) Na Filološkom fakultetu u Nikšiću 235 slobodnih mjesta

Za upis u prvu godinu osnovnih studija u akademskoj 2023/24. Filološki fakultet je svršenim maturantima, na sedam studijskih programa, ponudio 235 slobodnih mjesta, kaže Nataša Jovović, prodekanka za nastavu.

Studijski program Engleski jezik i književnost raspolaže sa 80 slobodnih mjesta. Programi Srpski, Crnogorski i Italijanski jezik i književnost imaju po 30 mjesta. Na studijskom programu Ruski jezik ponuđeno je 15, a na programima Francuski i Njemački jezik i književnost po 25 mjesta.

Na osnovu realizovanih upisa prethodnih godina i procjene potreba tržišta rada, Univerzitet Crne Gore je za akademsku 2023/24. godinu promijenio upisnu politiku. Izmjene se odnose na broj slobodnih mjesta za brucoše, što kao rezultat ima smanjenje upisne kvote na pojedinim organizacionim jedinicama. Među njima je i Filološki fakultet. Međutim, ukoliko se prijavi veći broj kandidata nego što je predviđeno Konkursom, onda i upisna kvota može biti veća, u skladu sa maksimalnim brojem slobodnih mjesta propisanih licencom Ministarstva prosvjete, ističe Jovović.

Prijavljivanje za upis u prvu godinu studija trajaće do sjutra, do 16. časova. Prijavljivanje se vrši putem platforme upisi.edu.me, ili neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice u slučajevima kada prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem.

Testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit polažu se 5. jula, a raspored termina polaganja biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica. Rok za upis kandidata i izdavanje uvjerenja je 12. jul.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA