(VIDEO) Kovačević: Strah od popisa je strah od sopstvene savjesti

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević pozvao je građane da prilikom predstojećeg popisa ispune ono što je njihova obaveza što, kako je rekao,  država od njih tom prilikom traži i što sami zakon propisuje.

„Nema nikakve potrebe da se podliježe nekim pritiscima  i da porodice bivaju kažnjavane ni zbog čega. Dakle, jednostavno to je statistička jedna priča u kojoj treba popisati određeno stanje“, rekao je Kovačević za RTNK.

Određene političke reakcije iz opozicije, istakao je Kovačević, posebno iz Demokratske partije socijalista (DPS), smatra da su nekorektne.

„Pogotovo zbog toga što znamo kakvi su pritisci bili u njihovo vrijeme. Dakle, ako samo pomenemo u Nikšiću da su na jedan brutalan način otpustili 20 profesora nikšićke gimnazije zato što su oni tada branili ime srpskog jezika koji je bio službeni jezik po Ustavu tadašnje Republike Crne Gore i da su na taj način, recimo, poslali poruku da će svak onaj ko bude branio ime tog jezika i ko se ne bude povinovao onome što bude njihov inženjering u tom budućem periodu proći na sličan način  i da će mu biti ugrožena egzistencija, njegova lična i njegove porodice , da će biti prokazan u društvu u javnosti i tako dalje. Onda znamo da je u pitanju jedna vrsta pritiska koja je tako javno bila izražena. Možemo misliti kakva je ona bila na nekim drugim nivoima i tamo gdje to nije moglo da se vidi. Vidimo da ove dvije godine u Nikšiću u ovoj lokalnoj samoupravi ili recimo u ovoj kući ili bilo gdje niko nije bio diskriminsian zbog svoje nacionalne ili vjerske ili jezičke pripadnosti. Dakle, toga više nema tako da nema potrebe da se bilo ko zatrašuje i plaši popisom stanovništva, niti da bilo ko misli da mu može bilo ko zamjeriti ako se on popiše na ovaj ili onaj način. To je slobodna volja naših građana“, kazao je Kovačević.

Opština Nikšić će zaštititi svakog svog građana od bilo koje vrste diskriminacije.

„ Mi ćemo kao Opština stati iza svakog našeg građanina ukoliko se desi bilo kakav čin diskriminacije prema njemu po tom osnovu bez obzira kako se on izjašnjava po bilo kom pitanju . To je negdje naša obaveza i sve što mi želimo jeste da to stanje u našoj opštini u našoj državi evidentiramo. To što se neko plaši tih rezultata vjerovatno se plaši sopstvene savjesti , onoga što je sam radio u nekom prethodnom periodu, onih pritisaka koje je sprovodio“, kategoričan je Kovačević.

Gostujući u jutarnjem programu RTNK Kovačević je govorio i o trenutnoj situaciji u Željezari, kao i o fabrici votke „Beluga“.

„Situacija u Željezari je bila alarmantna ovih dana ali koliko vidim oni su našli neki put. Ono što je sigurno jeste da Željezara ima perspektivu i potencijal, i to je ono što je najvažnije i što treba u nekom narednom periodu iskoristiti“, istakao je Kovačević.

Ponovio je da su opštinske finansije stabilne, a što pokazuje i nedavno usvojeni rebalans budžeta za ovu godinu. Kovačević je istakao da lokalna samouprava za sada realizuje sve planirane projekte i započinje nove.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA