(VIDEO) Katolički vjernici danas proslavljaju Uskrs – praznik koji slavi pobjedu života nad smrću

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi centralni događaj hrišćanstva – Histova pobjeda nad smrću.

O najznačajnijem hrišćanskom prazniku – Uskrsu govorio je, gostujući u emisiji „Riznica vjere“, koja je na našem programu u 11 sati, don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije. Vjernicima, koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, uputio je čestitku sa željom da im ovaj blagdan donese mir i radost, ljubav i nadu.

Uskrs označava i pobjedu svjetlosti nad tamom, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću i dobra nad zlom.

Uskršnje slavlje označava kraj korizme, perioda koji je trajao 40 dana, a kojim su vjernici bili pozvani na pokajanje, molitvu, post i činjenje dobrih djela.

Ovaj praznik prate i lijepi narodni običaji, poput blagosiljane uskršnje hrane, bogate porodične trpeze i išaranih jaja, koja donose veliku radost djeci, ali i svim ukućanima.

Kroz Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, koji se smatraju „srcem“ života Crkve i cijele liturgijske godine, vjernici su se pripremali za najveći hrišćanski praznik, proživljavajući muku, smrt i vaskrsenje Isusa Hrista a time su ponovo ulazili u jezgro hrišćanske vjere.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA