(VIDEO) Jubilej nikšićke gimnazije: Kovačević otpuštenim profesorima uručio poklon

Kratkim dokumentarnim filmom nastalim u produkciji Opštine Nikšić i Gimnazije „Stojan Cerović“, počeo je svečani program kojim je ta vaspitno-obrazovna ustanova obilježila 110 godina postojanja i rada.

Na ljude koji su gradili i pronosili ime nikšićke gimnazije, našeg Grada i Države po cijelom svijetu podsjetio je direktor Dušan Kilibarda, i pri tom istakao da ne sumnja da će i sadašnje i naredne generacije biti ne manje uspješne od svojih slavnih prethodnika.

Sa prekidima u radu zbog ratnih dešavanja, ali i kasnijih obrazovnih reformi, kontinuitet u radu ponovo se uspostavlja 1991. godine kada Škola vraća status Gimnazije nakon srednje-usmjerenog obrazovanja. U kolektivu je tada bilo mjesta samo za nabolje od najboljih iz redova nikšićkih pedagoga. Nažalost, profesionalnost i stručne kvalifikacije nijesu bile dovoljne da od odmazde zaštite grupu profesora koji su stali u odbranu srpskog jezika u Crnoj Gori.

Njima i njihovom preminulom kolegi, prof. Svetozaru Ćirakoviću počast je odao predsjednik Opštine Marko Kovaćević. Kovačević je direktoru škole i njegovim bivšim kolegama uručio poklon – Molitvu Svetog Vasilija Ostroškog – kaligrafski rad monahinja iz župskog manastira.

Na poklonu i pažnji zahvalio je protojerej i bivši profesor filozofije, Miodrag Todorović.

Upravi, kolektivu u učenicima Škole jubilej su čestitali i Dragan Bojović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija i predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković.

Gimnazijalci su sa drugarima iz Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“, povodom jubileja, priredili kulturno-umjetnički program i izložbu likovnih radova pod nazivom Priđi-Primjeti, u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Mina Gezović

video:RTNK

foto:Željko Šapurić

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents