(VIDEO) Druženje Golijana i Vasojevića

U srcu Golije, u selu Javljen upriličeno je sijelo koje je okupilo brojne mještane, guslare, pjevačke grupe iz Golije, Vasojevića, Bileće, Gacka, Trebinja i Župe. Uz druženje i pjesmu učesnici ovog događaja koji se prvi put organizuje u ovom mjestu, oprobali su se i u prstenu – staroj narodnoj igri koja je u većem dijelu Crne Gore odavno zaboravljena. Organizator skupa Slavko Goranović kaže da je manifestacija opravdala cilj i da će slične aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.

Sijelo je lijep događaj koji od zaborava čuva igru, pjesmu, narodnu nošnju i sve ono što je vezano za našu tradiciju, poručuje 76-godišnji Rajo Đukić i ističe da je druženje Vasojevića i Golijana počelo prije dvije godine.

Da su se Golijani uželjeli tradicije, pjesme i igre govori i činjenica da u mjesnom domu u Javljenu nije bilo dovoljno prostora za sve zainteresovane.

Naši sagovornici očekuju da će sijela biti organizovana i ubuduće jer je to, kako kažu, dobar povod za okupljanje, druženje ali i njegovanje tradicije.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA