(VIDEO) Dan studenata prilika da se skrene pažnja na probleme mladih

Dan koji visokoškolci širom svijeta obilježavaju kao Međunarodni dan studenata, prilika je da ukažemo na to što je potrebno uraditi za bolju budućnost mladih, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta UCG.

Kako ističu, izazovi su brojni i zahtjevaju što hitniju i odlučniju reakciju, prvenstveno nadležnih institucija, ali i drugih struktura društva. Očekivanja su velika imajući u vidu to da se radi o generaciji koja je najveći potencijal društva, a realnost da su donosioci odluka i dalje nespremni da se suštinski pozabave tom problematikom koja utiče na živote više od 20 hiljada mladih.

Značajan pomak ostvaren je prihvatanjem inicijative SPUCG o povećanju naknade za studentski kredit, stipendije i stručno osposobljavanje. Medjutim, rješavanje tih pitanja je nedovoljno, jer mnoga druga već dugo čekaju na rjesavanje, naglašavaju iz krovne studentske organizacije.

„I dalje ćemo ponavljati da je procenat nezaposlenih visokoškolaca na visokom nivou, da se studiranje sve više svodi samo na formu i proklamovano ispunjavanje zakonskih standarda. Opominjaćemo da se praktična nastava i dalje ne sprovodi dosljedno i na način da studente adekvatno pripremi za tržište rada. Ukazivaćemo i na to da je Program stručnog osposobljavanja zreo za korjenitu reformu i da u formi u kojoj postoji, ne opravdava značajna sredstva uložena u njegovu realizaciju. Alarmiraćemo nadležne da napokon moramo da uspostavimo Studentski servis po ugledu na zemlje regiona i Evrope, koji će studentima dati mogućnost da kroz privremene i povremene poslove, zarade za svoje studentske potrebe i pripreme se za stalni radni angažman. Alarm je upaljen prije par godina, ali i dalje nemamo na vidiku rješenja za neka od suštinskih pitanja, kao što su sprječavanje hiperprodukcije diploma, sprovođenje rangiranja univerziteta ili suštinska provjera diploma koje dolaze iz zemalja regiona“, navode oni.

Spisak problema i lijepih želja je dakle, podugačak. A studenti su ti koji možda i najviše ispaštaju zbog turbelentnog vremena u kojem živimo, a u kojem se zbog dnevno političkih pitanja, podjela ili tema koje bi trebalo da su odavno arhivirane, zaboravljaju oni koji su budućnost društva, ističu iz Studentskog parlamenta UCG. O uslovima studiranja, životu u domovima, kvalitetu nastave, komunikaciji sa profesorima, položaju mladih u društvu – pitali smo za mišljenje visokoškolce iz Nikšića.

Međunarodni dan studenata obeležava se u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata, koji su demonstrirali protiv okupacije svoje zemlje. Više od 1.200 visokoškolaca tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni su u kasarne. Međunarodno vijeće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a tačno 50 godina kasnije, 1989, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela “plišana revolucija” kojom je okončan komunistički režim.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA