(VIDEO) Dajković: Organizovaćemo tribine u svim naseljima

Najveći broj sugrađana koji su se Službi za građane obratili za pomoć je iz naselja Doljani, Kakaricka gora, Malo brdo, Murtovina i Zlatica, a problemi su se odnosili na loše puteve i vodosnabdijevanje. Za tri dana, kako je kazao Vladislav Dajković, v.d. rukovodioca službe, razgovarao je sa njih trideset.

– Dosta njih kaže da ih je prvi put neko saslušao. Svi su do sada komunicirali preko šaltera, Sistema 48 koji se sada zove Građanski servis, tako da su po prvi put došli da sa nekim komuniciraju. Apelujem na građane da se javljaju samo sa problemima koji imaju veze sa Glavnim gradom. Tu mislim na lošu putnu infrastrukturu, saobraćaj, rasvjetu, vodosnabdijevanje ili komplikovane procedure. Razgovarao sam sa građanima Doljana koji imaju katastrofalnu ulicu. To smo odmah proslijedili preduzeću. Gradska uprava i sve druge službe nemaju čarobni štapić. Teško je ispraviti stvari koje su godinama problem, tipa septičkih jama, kanalizacije, vodosnabdijevanja, puteva, ali ćemo pokušati da riješimo – navodi Dajković, prenosi Dan.

On ističe da su u avgustu preko Građanskog servisa imali 180 prijava, što je kako kaže, značajan broj imajući u vidu da su godišnji odmori.

– Najviše nam se građani javljaju iz naselja Kakaricka gora, Doljani, Park šuma, Malo brdo, Zlatica, Murtovina… Putevi i voda su im najveći problem. Gradska uprava treba da stavi akcenat da svaka kuća mora da dobije vodu i struju, dok građani treba da imaju više podignutu svijest kada su u pitanju procedure. Sugrađanka sa Malog brda mi je saopštila da joj dvije godine nijesu stizali računi iz Čistoće. Vjerovatno je greška inkasanata, ali tu je i njena odgovornost, jer se nije interesovala – kaže Dajković.

Dajković kaže da je služba zamišljena da bude posrednik između građana i Glavnog grada.

– Ova služba zamjenjuje šaltere u svim drugim organima. Podatke koliko je problema riješeno imaćemo na mjesečnom nivou. Svako preduzeće, sekretarijat i gradska služba imaju osobu koja je komunikator. Zahtjev šaljemo komunikatoru, on ga prosleđuje direktoru i ima obavezu da u roku od 48 sati da povratnu informaciju. U narednom periodu treba da imamo kolegijum sa svim komunikatorima i direktorima koji bi im ukazali na to da mnogo brže odgovaraju – kaže Dajković.

Na pitanje da li će, kao i u preduzbornoj kampanji, obilaziti naselja i razgovarati sa građanima, Dajković je kazao da mu je to u planu.

– Planiram da obiđem sva naselja i pravim tribine, jer zašto bi one bile vezane samo za predizborni period. Ako 50 porodica na Malom brdu ima problem sa vodosnabdijevanjem zašto bi svi dolazili kod mene ako mogu ja da pođem kod njih – ističe Dajković.

On planira i reformu službe.

– Plan mi je da podignem svijest građana o radu službe, da izađem iz kabineta na ulicu, da obiđem naselja, da razgovaramo i na taj način ćemo izvršiti reformu. Ima potrebe za povećanjem broja službenika. Od ove službe koja je imala 20 zaposlenih nastaje još jedna nova koja će se baviti samo medijima. U službi sa šest službenika ako joj troje ode na odmor, šalter je prazan. Broj zaposlenih mora da se poveća, za jednog ili dva – kaže Dajković.

Dajković kaže da je pročitao da Čistoća ima 100 službenika viška, ali da njemu takvi ljudi, koji su zapošljavani po osnovu partijske knjižice ne trebaju, već isključivo traži profesionalce i ljude sa Biroa rada.

– Ti ljudi da su imali potrebne kvalifikacije ne bi bili besposleni, nego su primani po političkom ključu. Neću da primam ljude koji će da sjede i da piju kafe, već koji će sa mnom da idu na teren, jer ovo je služba za građane – navodi Dajković.

Foto/video: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA