(VIDEO) Brojne aktivnosti Crvenog krsta u čast Međunarodnog dana starih

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se danas. Cilj je naglasiti važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. U Crvenom krstu Nikšić, realizuju brojne programe i servise, kako bi starijima život učinili lagodnijim i prijatnijim,

Obilaskom volontera, razgovorom sa građanima o položaju starijih lica, problemima i potrebama kao i dijeljenjem flajera Crveni krst Crne Gore pa time i oštinska organizacija Nikšić, obilježavaju 1. oktobar Međunarodni dan starih. Crveni krst Nikšić, sprovodi brojne programe i servise, kako bi starijim osobama život učini lagodnijim i ispunjenijim, a jedan od prioritetnijih je „Pomoć u kući“ koji se ralizuje uz pomoć geronto domaćica, a u našem gradu ih je 12 ističe Ana Macanović, sekretarka.

Aktivnost koja takođe zavrjeđuje posebnu pažnju, i pokazala se gotovo neophodnom jeste obilazak starijih osoba na ruralnom području, dodaje Macanović.

Položaj starijih u društvu, nije na zavidniom nivou, ističe Dragan Nikolić, humanista i volonter, član Crvenog krsta Nikšić. Dodaje da imaju formiran i Klub za stare, gdje se druže i organizuju brojne aktivnosti.

A i klub mladih brojne aktivnosti realizuje sa starima, pa spoj energije i iskustva pokazao se kao dobitna kombinacija na obostarno zadovoljstvo, ističu iz Crvenog krsta. Međunarodni dan starijih osoba obeležava se 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine, u cilju važnosti prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA