(VIDEO) Bojović za RTNK: Pri Ministarstvu je formirana i radna grupa za provjeru diploma

Da je postojanje lažnih diploma jedan od najurgentnijih problema sa kojim se suočava Crna Gora, te da se Država pod hitno mora uhvatiti u koštac sa tim problemom, poruke su koje su poslate sa raznih adresa svim nadležnim imstitucijama.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je ove i prošle godine podnijelo 13 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih diploma visokog obrazovanja i 14 zbog sumnje u falsifikat inostranih isprava srednjeg obrazovanja.

To pitanje aktuelizovano je u javnosti nakon podataka koji je iznio NVO sektor o brojci od oko 25 hiljada lažnih diploma u Crnoj Gori.

“Alarmantno stanje zahtjeva odlučnu reakciju, na čemu će Ministarstvo insistirati, jer negativne posledice te pojave mogu biti dalekosežne po Crnu Goru, kazao je za RTNK državni sekretar u tom Vladinom resoru, Dragan Bojović.

“Već su napravljeni pomaci u pravcu identifikovanja slučajeva falsifikovanih diploma, koji su dalje proslijeđeni tužilaštvu na postupanje. Takođe, pri Ministarstvu je formirana i radna grupa za provjeru diploma”, istakao je Bojović i dodao:

“ Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će intenzivno raditi na preveniranju i suzbijanju te vrste pojave, jer ona značajno narušava rejting cjelokupnog obrazovnog sistema, a time i rejting društva u cjelini, zaključuje Bojović.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents