„Vakcinacija djevojčica HPV vakcinom dala dobre rezultate“

Rezultati HPV vakcinacije djevojčica u Crnoj Gori od septembra prošle godine do jula tekuće bili su sasvim dobri, kazao je u Jutarnjem programu na TVCG epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović. Istakao je da će u septembru biti u fokusu vakcinacija djevojčica od devet do 14 godina, te da se nada da će seledeće godine u vakcinaciju biti uključeni i dječaci.

„Sa vakcinacijom djevojčica HPC vakcinom počeli smo 26. septembra 2022. godine, i presjek smo napravili u julu, a rezultati su bili sasvim dobri. Već u tom momentu smo imali preko 5.000 vaksinisanih djevojčica, a u toj prvoj grupi u kojoj smo krenuli, to su djevojčice rođene 2013. godine, taj procenat je već prošao 30 odsto“, kazao je Joksimović. 

Istakao je da u prvoj godini vakcinacije, kada uporedite Srbiju i Hrvatsku, BiH, kod nas je išlo značajno bolje nego kod njih i ohrabruje nas da smo uradili dobar posao, i da nastavimo dalje još intezivnije.

„Mi počev od danas počinjemo kampanju koja će biti naročito aktivna tokom septembra, i imaće nekoliko segmenata. Prvi segment obuhvataće vanrednu vakcinaciju tokom vikenda, roditelji će moći da u skoro svim ošštinama bez zakazivanja moći da dovedu svoje ćerke da ih vakcinišu protiv HPV-a, dakle bez obzira da li imaju izabranog ljekara ili ne, bez obzira da li su propustili priliku do sad ili ne. Drugi segment biće SMS poruke koje će se roditeljima biti vid podsjećanja gdje je za njihovo dijete rezervisana vakcina. Treći segment će biti vidljiv dio kampanje kroz bilborde i flajere, a to će sve biti aktuelno tokom septembra mjeseca“, objasnio je Joksimović. 

Istakao je da se na sajtu Instituta za javno zdravlje roditelji mogu o svemu informisati, i postaviti pitanja.

„Nama je u fokusu vakcinacija djevojčica od 9 do 14 godina, ali nismo striktni, nijednu djevojčicu koja je rođena 2008. godine nećemo odbiti i može da primi vakcinu“, kazao je Joksimović.

Istakao je da im je cilj da u narednih mjesec dana fokusiraju na primarnu ciljnu grupu djevojčica od devet do 14 godina, ali da se nada da će krajem oktobra moći da ponude vakcinaciju i djevojčicama drugih uzrasta.

„Moram da kažem da se Ministartsvo zdravlja potrudilo i da krajem oktobra očekujemo pristizanje još dadatne količine vakcina. Tu moram da pohvalim i našu dr Ivanu Živković, direktoricu Direktorata za javno zdravlje, čijom naročitom obilnošću i radom smo obezbijedili veći broj vakcina“, kazao je Jovanović.

Istakao je da bi trebalo uskoro da se uključe i dječaci u vakcinaciji.

„Vakcinacija dječaka itekako ima smisla. Nadam se već naredne godine treba da uključujemo i dječake“, kazao je Joksimović.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA