Marković: Uzalud vam što vam bit ne može, poklopili ste institucije ali – ima dana za megdana

Liberalna partija i više desetina građana održali su danas protest ispred Ustavnog suda Crne Gore.

Kako su naveli, povod protesta je ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan, a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine.

Na glavnom transparentu piše: „Ovo je Ustavni sud Srbije“, kao i ‘Protivustavni sud’, ‘Sekularno, nego što’…

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković poručila je da treba da se izborimo, da država treba da funkcioniše principijelno i da ništa nije iznad Ustava Crne Gore. 

Marković je napomenula da u Nikšiću sve najave za događaje majske u duhu ,,SLAVE GRADA“ i sve će slaviti Vlast u Nikšiću što ima crkveni predznak i uvodi Srpsku pravoslavnu crkvu u institucije sistema, samo se, dodaje, „ćuti o našem najvećem i najuzvišenijem svetom 21. maju koji slavi svaki rodoljub Crne Gore koji je jedva dočekao obnovu i ponovno vaskrsnuće naše jedine, izdajama ugušene domovine“.

„Opet se vraćam na izrečeno od onog dana kad je na Skupštini Opštine izglasana Slava Grada, kad najavih žalbu odnosno inicijativu za ocjenu ustavnosti, kad mi je Marko Kovačević rekao da mi to neće proći. On je već tada bio svjesan da im pozicija vlasti ide u prilog i da će za sudije US izabrati partijske vojnike, čija djela odnosno nedjela danas to i potvrđuju. Zato imamo preko godinu i mjesec dana tihovanje te institucije umjesto da su odmah, kako je već i ranije Ustavni sud odradio, naložili brisanje spornogi dodatog člana 9a Statuta Opštine Nikšić. Jedino tako bi pokazali i dokazali da rade po Ustavu Crne Gore i štite državu od svih pokušaja udara na njene temelje“, naglašava Marković.

Prema njenim riječima, ovako je svakome više jasno da namjerno ne postupaju kako je zakonom i Ustavom prospisano jer su pod uticajem partija došli na mjestasudija Ustavnog suda koja im nikad nijesu smjela pripasti, jer da bi država bila stamena treba joj profesionalan Ustavni sud i sve druge institucije i pozicije kako bi jačala. Ovako ona se iz dana u dan, jasnom partitokratijom u institucijamaslabi i čini se sve da se ona dovede u inferiorni položaj prema susjednoj Srbiji.

Iako je, dodaje, ovaj protest organizovan zbog kršenja Ustava uvođenjem Slave Nikšića, trenutna situacija nalaže da se ne smije prećutati da su četiri sudije Ustavnog suda, naizgled odbile inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora sa SPC, a u stvari, posredno, su utvrdile da je isti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

„Otvorena diskriminacija drugih vjerskih zajednica i besprizorno predavanje našeg kulturnog i istorijskig nasleđa u ruke stranog faktora, njima je sasvim u redu. Glavni argument na koji su se pozvali je da su ugovori sa drugim vjerskim zajednicama isti. To jednostavno nije tačno, ali koga briga, to kažu sudije najvišeg branitelja Ustava. I sad nam slikovito ( kao da i prije nije bilo) postaje jasno KO su te novoizabrane sudije i po čijem nalogu glasaju. Mlađani Resulbegović, pardon Resulbegu, kako ga javno preimenova Nimanbegu na Skupštini, a on ni riječ ne prozbori, naravno da će da podrži svog druga Drirana, što ga tu dovede. Armenko i Terzić, ne trebam ni pominjati. Gogić eto investira u još koju godinu na funkciji, a i nije da ne misli baš tako. I šta reći na aplauze iz Evrope kad smo ih izabrali? Da li je zaista bolje ikakav Ustavni sud no nikakav? „Kakvi smo, nemalo nas““, ističe Marković.

Pita i gdje je Ombudsman.

„Nikom ponikao, nema ga đe je diskriminacija ka kuća. Ne vidi, ne čuje, ali osluškuje Vlast što voli. A i Vlast voli njega, uzajamna je to ljubav. Pravi je političar da ne kažem manipulator. Šta bi on mogao reći na jedini dokumant koji crkvi Srbije priznaje kontinuitet?Takvog dokumenta nema i to je pravi kuriozitet. Niko nikad nikome nije „priznavao kontinuitet“ ali ovđe je bilo potrebe da se stvori makar jedan papir koji će da potvrdi ( čitaj izmisli) što se potvrditi ne može. Uprkos istorijskim činjenicama, uprkos još živim svjedocima, uprkos dokumentima, uprkos spomenicima, uprkos zdravoj pameti… naše/njihove sudije Ustavnog suda odrađuju mračni zadatak na brisanju Crne Gore iz istorije i mape. “, ističe, između ostalog, Marković.

Poručuje i da su se prevarili i da neće moći.

„Uzalud vam što vam bit ne može! Jeste, poklopili ste institucije. Ali ima dana za megdana“, poručila je Marković.

Okupljeni su dovikivali: ‘đe je opozicija, đe su tviteraši’.

Potpredsjednik LP Ammar Borančić kazao je da nas nije bilo ni prije 30 godina, ali se naš barjak vijorio.

„Ima nas dovoljno. Došli smo da ohrabrimo Ustavni sud da rade svoj posao, proljeće počelo, a oni spavaju zimskim snom. Nastavićemo, neće nam dosaditi da se okupljamo, branićemo temelje države – sekularizam i Ustav“, istakao je Borančić.

Čekaju, dodaje, da im jave da je u Nikšiću prekršen Ustav. 

„Vjerujem da u sudu postoji časnih sudija, molimo ih da počnu da rade svoj posao. Treba nam povjerenje u institucije. Ako ćemo da pričamo o Crnoj Gori kao evropskoj, ovo je prvi i ultimativni test je li Crna Gora pravna i demokratska država“, poručio je Borančić.

Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

NIKŠIĆ PROGNOZA