Uspješna saradnja Crne Gore i UK u oblasti odbrane

Crna Gora dokazala se kao pouzdan i kredibilan saveznik sa kojom Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban profesionalni odnos, konstatovano je tokom današnjeg susreta državnog sekretara Krsta Perovića  sa novoimenovanim rezidentnim i odlazećim nerezidentnim britanskim izaslanicima odbrane u Crnoj Gori potpukovnicima Entonijem Kalunjatom i Timotijem Vajt-Bojkotom.

Iz Ministarstva saopštili su da Perović je uputio izraze zahvalnosti ppuk Vajt-Bojkotu na predanom radu, rezultatima i zalaganju koji su značajno doprinijeli jačanju saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane, ostavljajući prostor i čvrstu osnovu za njeno dalje unapređenje.  Takođe je uputio čestitke ppuk Kalunjatu i poželio mu uspjeh na dužnosti izaslanika odbrane za Crnu Goru na rezidentnoj osnovi, što predstavlja dodatni podsticaj i potvrdu opredijeljenosti da se u istom duhu nastavi uspješna odbrambena saradnja.

Navodi se da sa odlazećim i novoimenovanim izaslanicima odbrane sastao se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general-major Rajko Pešić.

On je, dodaju, istakao da su dva ministarstva odbrane u proteklom periodu imala veoma uspješnu saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou, osvrnuvši se na veliki doprinos britanske strane jačanju naših kadrovskih kapaciteta kroz različite vidove obrazovanja i obuke, realizaciju zajedničkih vježbi, kao i intenzivnu saradnju u oblasti odnosa sa javnošću i sajber odbrane.

“Upriličen je sastanak i sa načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, koji je kazao da je, zahvaljući podršci britanske strane, uspješno realizovan niz aktivnosti koje su doprinijele unapređenju sposobnosti Vojske Crne Gore.

“Imenovanjem izaslanika odbrane u Crnoj Gori na rezidentnoj osnovi, UK iskazuje snažnu posvećenost bilateralnoj vojnoj saradnji, ocijenio je Pantović.

Britanska strana je, kako još dodaju iz MOD, izrazila zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u oblasti odbrane, naglasivši da se “Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik sa kojom Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban profesionalni odnos”.

Takođe, kako ističu,  izaslanici su naglasili da se i u budućem periodu može očekivati nastavak pune podrške Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA