URA Nikšić : Naum o promjeni imena ulica relativizacija i brisanje istorije i omalovažavanje tradicije antifašizma

Opštinski odbor Građanskog pokreta (OOGP) URA Nikšić saopštio je, povodom promjene naziva ulica u tom gradu, da se ne radi samo o relativizaciji i brisanju istorije, već da se jasno očitavaju prioriteti aktera i promotera ovakvih aktivnosti.

– OO GP URA Nikšić cijeni da je, pored naziva naših ulica, za svakog građanina grada pod Trebjesom ipak jednako važno – ako ne i bitnije – stanje u kom se te iste ulice nalaze, te da je njihova rekonstrukcija, u cilju poboljšanja saobraćajne bezbjednosti i pristupačnosti kao imperativa poštovanja osnovnih ljudskih prava, ali i estetskog izgleda grada, ono što je apsolutni prioritet – kazao je Dušan Golović, predsjednik nikšićke URE.

On je istakao da su najavljene mjere jasna ilustracija da su inicijatorima promjena imena ulica, ideologije i relikti vremena iza nas važniji u odnosu na tekovine modernog građanskog društva kojem težimo.

– Umjesto poštovanja i reafirmacije slavne prošlosti i antifašističkih vrijednosti, mi se danas suočavamo sa djelovanjem koje omalovažava tradiciju antifašizma, a sve kako bi se plasiralo novo sjeme podjela i na tome gradio jeftini politički kapital – rekao je Golović.

Kao potomci slavnih predaka koji su dali živote u borbi protiv fašizma, Golović poručuje da je dužnost da se čuva uspomena na njih.

– Stoga, iz OO GP URA Nikšić jasno poručujemo da ćemo podržavati, predlagati i promovisati isključivo progresivne ideje, koje donose dobrobit svim građanima Nikšića i Crne Gore, kao i da nećemo biti činilac dnevnopolitičkog folklora i učestvovati u sitnopolitikantskim igrama, bilo na nivou lokalne zajednice ili države – zaključio je Golović.

foto:URA

NIKŠIĆ PROGNOZA