Uprkos preglomaznosti javne uprave: Za sedmicu raspisali 54 oglasa za posao

Uprava za ljudske resurse je u periodu od 19. do 28. aprila (osam radnih dana) raspisala oglase za 54 radna mjesta u organima javne uprave, a uprkos preglomaznosti javnog sektora, zapošljavanja se svakodnevno nastavljaju. Neformalni podaci s kraja prošle godine ukazuju da u javnoj upravi i državnim preduzećima radi oko 80.000 ljudi (na određeno i neodređeno vrijeme, po osnovu ugovora o djelu, konsultantskih poslova i slično), a ni propisana ograničenja u zapošljavanju zbog izbora ne utiču na pad broja oglasa.

Koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović Trstenjak za „Dan“ kaže da su se promijenili donosioci odluka, ali ne i loše navike.

– Dodatno, stiče se utisak da je to sad intenzivnije, kao da se u ove tri godine pokušalo nadoknaditi 30 godina vlasti DPS-a kroz talase uhljebljenja na državni račun – poručila je ona.

Popović Trstenjak ukazuje da je u Crnoj Gori najveći poslodavac država, te da sa aspekta održivosti to nije dobro, jer sve te izdatke mora nadoknaditi privatni sektor.

– Osim toga, reklo bi se da je država i najbolji poslodavac kada gledamo privilegije koje imaju zaposleni u tom sistemu. Takođe, u okviru državnih poslova pitanje odgovornosti je gotovo apstraktan pojam – navela je ona.

Popović Trstenjak ističe da se ne vodi računa o novcu poreskih obveznika, već se samo misli o tome kako naći mjesto za sve nove ljude koji su one na vlasti na neki način zadužili ili su sa njima povezani, a to, kako dodaje, nije domaćinski odnos prema upravljanju.

Uprava za ljudske resurse je 19. aprila raspisala oglase za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje je tražilo referente za rad u Tivtu (jedan izvršilac), Podgorici (11), Beranama (jedan), na Božaju (dva), u Herceg Novom (jedan), Ulcinju (jedan), Cetinju (jedan), Budvi (dva), Gusinju (jedan).

Za potrebe Državne revizorske institucije raspisan je oglas za državnog revizora u Odjeljenju za reviziju kapitalnog budžeta. Uprava je 21. aprila raspisala oglas za zapošljavanje dva samostalna savjetnika III u Sektoru za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja. Za potrebe Ministarstva zdravlja raspisani su oglasi za četiri samostalna savjetnika i viša savjetnika u Direktoratu za projekte (IPA) i Direktoratu za biomedicinu i transplantaciju. Za potrebe Sekretarijata Tužilačkog savjeta raspisani su oglasi za dva samostalna savjetnika. I za MUP je istog dana raspisan oglas za dva samostalna savjetnika III za potrebe Direktorata za finansijsko materijalne i kadrovske poslove.

Tokom 24. aprila, raspisan je oglas za dva referenta za potrebe Uprave za kapitalne projekte. Ministarstvo finansija traži dva pripravnika na određeno vrijeme, u trajanju od 12 mjeseci i to je jedini oglas gdje se radni odnos ne zasniva za stalno. Za potrebe Ministarstva javne uprave raspisan je oglas za dva upravna inspektora i za jednog samostalnog savjetnika u Kabinetu ministra. Rapisan je oglas za jednog samostalnog referenta u pisarnici Generalnog sekretarijata Vlade, kao i za dva zapisničara za potrebe Osnovnog suda u Nikšiću.

Uprava je 26. aprila raspisala oglas za potrebe Fonda PIO koji traži samostalnog savjetnika III. Za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) raspisani su oglasi za dva samostalna savjetnika I. Revizorsko tijelo traži dva mlađa revizora u odjeljenjima za reviziju programa regionalne i teritorijalne saradnje i za izgradnju institucija i jačanje kapaciteta, društveno ekonomski i regionalni razvoj. Za potrebe Ministarstva pravde 28. aprila raspisani su oglasi za četiri samostalna savjetnika III. Istoga dana su za potrebe Zavoda za hidrometeorologiju raspisani oglasi za dva samostalna referenta.

Rezultati minimalni

Popović Trstenjak za „Dan“ ističe da povećanje broja zaposlenih u javnoj upravu ne poboljšava njenu efikasnost, navodeći da svjedočimo da se gotovo isti problemi u birokratiji javljaju iz godine u godinu.

– U samoj Strategiji reforme javne uprave 2022–2026 navedeno je da su evidentirani minimalni rezultati u optimizaciji javne uprave. Dodatno, zabrinjava što Vlada u tehničkom mandatu ne prepoznaje ograničenja koja taj status nosi po demokratskim standardima – kazala je ona.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA