Ulov sve lošiji, marine nema, od ribarstva se ne može živjeti

Iskusni ulcinjski ribolovac Fikret Dermaja bez mora ne može, ali ističe da ulov više nije kao što je bio, te da im nedostatak marine mnogo odmaže.

Darmaja ističe da čim vremenski uslovi dozvole, on kreće na vodu. No, stanje ribljeg fonda nije na zavidnom nivou.

„Svake godine, sve gore i gore. Nekada smo, recimo prije tri godine lovili po 20 kila, 30 kila listova. Pravih listova. Sada ne. Tri komada, četiri komada“, kaže Dermaja, prenosi RTCG.

Uslovi za ribolov na rijeci Bojani nisu dobri, jer naša najjužnija opština nema marinu.

„Pogledajte dobro šta je gore sad. Evo sad, zamislite sad da izlazimo sa ovom barkom sa bacamo mrežu. Nemoguće. Da imamo marinu izašli bi iz marine“, priča Dermaja.

On pamti i teške situacije na moru. Jedne prilike kada su isplovili bila je bonaca.

„Od dubine na 80 metara smo bili. Uhvatio nas je neki vjetar. Dva i po sata nam je trebalo da dođemo do obale“, ističe ovaj ribolovac.

No, ipak, ko voli ovaj posao, od njega ne odustaje.

„Ovo je da čovjek uživa. Samo da uživa. Da baca mrežu. Ne da baca po 1.000, po 2.000 metara što bacamo mi. Da baca 200 metara da ima za kuću. Ništa više. Od ribarstva se ne može živjeti. Za biznis ovo više nije, gotovo je“, smatra Dermaja.

Potražnja za ribom postoji. Sve se, kaže, može prodati. Za prodaju to je lako, ali treba uloviti. Slabo se lovi. U narednom periodu kreće lov na gambore, koji, kako kaže, imaju dobru cijenu na tržištu.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA