Ulcinj se pobratimio sa američkim gradom Stejten Ajlendom

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari i predsjednik Opštine Stejten Ajlend Vito Fosela potpisali su danas u Stejten Ajlendu, u Sjedinjenim Američkim Državama, sporazum o bratimljenju između ove dvije opštine.

Stejten Ajland je najjužnija opština Grada Nju Jorka, u kojoj živi najbronija zajednica dijaspore iz opštine Ulcinj, čiji se broj procjenjuje na nekoliko hiljada.

Potpisivanju sporazuma je prisutvovao i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Fatmir Đeka.

Na ceremoniji upriličene tim povodom, Bajkratari je kazao da se danas proslavlja potpisivanje sporazuma o bratimljenju kojim se jačaju veze između ove dvije opštine na dobrobit njihovih građana.

On se posebno zahvalio udruženjima dijaspore opštine Ulcinj bez čijeg zalaganja i napornog rada ovo bratimljenje ne bi bilo moguće.

„Izuzetno me raduje činjenica da su udruženja ulcinjske dijaspore aktivnija nego ikad, i da kontinuirano učestvuju u realizaciji društveno korisnih projekata u svom rodnom gradu kao što su pomoć osobama u potrebi, kulturna razmjena, škole jezika i drugi projekti, za čije su finansiranje do sada izdvojili više stotina hiljada američkih dolara“, dodao je on. 

Fosela je rekao da su sličnosti Stejten Ajlanda i Ulcinja veoma velike.

„Riječ je o multikulturalnim opštinama čiji stanovnici skladno žive i doprinose razvoju svojih zajednica“, zaključio je on. 

Foto: Opština Ulcinj

NIKŠIĆ PROGNOZA