Ukradeni sedativi iz apoteke na Zlatici

Dvije državne “Montefarm” apoteke u Podgorici bile su proteklog vikenda na meti provalnika, a iz jedne su ukradeni ljekovi za smirenje.

Prvi slučaj dogodio se u noći između petka i subote, kada su provalnici pokušali da uđu u državnu apoteku “Morača” i tom prilikom razbili staklo na ulaznim vratima.

”Uprava ‘Montefarma’ obaviještena je u subotu ujutru da je u toku noći, petak na subotu, oštećeno staklo na ulaznim vratima. S obzirom da apoteka ima spoljno i unutrašnje staklo, kao i protektivnu, odnosno protivprovalnu foliju, tom prilikom je slomljen samo spoljni dio dok su folija i unutrašnji dio ostali neoštećeni, te nije bilo neovlašćenog upada. Samim tim, sem oštećenja navedenog dijela vrata, nije pričinjena dodatna šteta ili otuđenje imovine apoteke. Slučaj je uredno prijavljen policiji”, odgovorili su iz ove ustanove.

Nakon nepuna dva dana, u nedjelju oko 21 sat, provalnici su uspjeli da obiju apoteku “Zlatica” koja se nalazi u sklopu Doma zdravlja. I taj slučaj, tvrde u upravi ove apotekarske ustanove, prijavljen je policiji i obavljen je uviđaj.

”Policija je izašla na lice mjesta i uz prisustvo zaposlenih ‘Montefarma’ izvršen je uviđaj. Konstatovano je otuđenje manjeg broja kutija ljekova i to isključivo anksiolitika i sedativa, te je pretpostavka da se radi o zavisnicima od psihoaktivnih supstanci. Kako bi se dodatno obezbijedila ova apoteka, koja prilikom izgradnje kompletne zgrade Doma zdravlja nije imala postavljene zaštitne rešetke, ‘Montefarm’ je već preuzeo korake u tom smjeru i zaštitio apoteku od eventualnih budućih neovlašćenih upada i krađa”, kazali su iz ove ustanove.

Uprava je nedavno u apotekama, uključujući i podgoričku “Moraču” koja je bila na meti provalnika, uklonila zaštitne rešetke.

Iz ove ustanove tvrde da su umjesto zaštitnih rešetki postavili sertifikovane protivprovalne folije i postavili video nadzor, a u toku su i pripreme za obnovu stolarije u pojedinim državnim apotekama.

Iz “Montefarma” su pojasnili da, uprkos incidentima prošle sedmice, napadi na imovinu te ustanove nijesu česti.

”Ono što se mnogo češće dešava su verbalni napadi na farmaceutski kadar u apotekama i to je traje godinama. Činjenica je da građanin koji dođe u našu apoteku uglavnom ima potrebu za određenom terapijom. Neophodan mu je lijek, savjet i razumijevanje nakon uglavnom dugotrajnog procesa od izabranog ljekara do specijaliste, postavljanja dijagnoze i ponovnog odlaska kod izabranog kako bi se propisali neophodni ljekovi na recept. Međutim, ukoliko lijek trenutno nije dostupan, za šta nije odgovoran farmaceutski kadar u apoteci, često se nezadovljstvo ispoljava verbanim napadima što nedvosmisleno utiče na njihov lični i profesiolani dignitet”, zaključili su iz ove ustanove.

Imovina apoteka bila je na meti napada zavisnika i prethodnih godina, kada se lijek “buprenorfin”, koji se koristi u liječenju zavisnika o heroina, umjesto u zdravstvenim ustanovama izdavao na recept u državnim apotekama. “Montefarm” je tada, u slučaju nestašica tog medikamenta, morao da angažuje i privatno obezbjeđenje.

Izvor, foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA