Ugostitelji: Državljani Crne Gore da se prijave za sezonske poslove, Vlada da razmotri povoljnije avio karte

Nevladina organizacija (NVO) „Ugostitelji Crne Gore“ saopštila je danas da poziva sve zainteresovane državljane Crne Gore da se prijave za sezonske poslove na primorju.

„Turizam je glavna privredna grana naše zemlje, a obzirom na to da se ove godine očekuje dobra sezona već sada je izvjesno da će nam faliti radne snage. NVO „Ugostitelji Crne Gore“ oformili su viber grupu koja broji više od 6.000 hiljada članova, a u kojoj se objavljuju slobodna radna mjesta. Pozivamo sve zainteresovane da se priključe viber grupi https://invite.viber.com/?g2=AQBKwb0gwT1EMk0RvBEY9db22h3ooFs95VVDun6gdWQSvnuffOpI3lZDEwGlxTx1 kako bi bili u toku sa oglasima za posao na našem primorju. Treba naglasiti da smo preko naše viber grupe zaposlili više od 2.000 ljudi, takođe pozivamo sve studente i srednjoskolce koji žele da zarade, da se prijave i tako riješe školarinu za narednu godinu. Ne oklijevaj, prijavi se“, poručili su iz NVO „Ugostitelji Crne Gore“.

Oni apeluju na Vladu „da na vrijeme riješi probleme sa kojima se na pragu ljetnje sezone suočavaju turistički poslenici“.

„Svaki dan je bitan ukoliko želimo dobru sezonu, bolju posjetu i dobru zaradu, jer samo tako možemo računati na nove rekorde kada su u pitanju prihodi od turizma. Pozdravljamo namjeru Vlade da nabavi nove trajekte, jer shvatamo da su i donosioci odluka svjesni da u sezonu ne možemo ući sa trenutnim brojem plovila. Trajekti koji trenutno operišu ne mogu odgovoriti zadatatku, kamoli tokom ljetnjih mjeseci, kada se očekuje veliki priliv gostuju i posjetilaca. Gužve, redovi i čekanja na trejekt je slika koja ne smije više da se ponovi, posebno ne u špicu sezone. Ne zanima nas politika, već nam je glavni cilj da ovu sezonu dočekamo što spreminije, jer svi smo svjesni koliko dobra posjeta i dobra sezona znače za ekonomiju i finansije Crne Gore“, piše u saopštenju NVO „Ugostitlelji Crne Gore“.

Poručili su da „s obzirom da još nemamo povezanost auto-putem, na dobru posjetu najviše utiče i avio-konekcije, posebno iz država čiji građani kao destinaciju za ljetnji odmor biraju upravno Crnu Goru“.

„Apelujemo na Vladu da uzme u razmatranje modele u cilju obezbjeđivanja povoljnijih karata preko državne avio kompanije posebno prema zemljama regiona, iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju. Cijena avio karata je jako važan faktor prilikom odabira destinacije za ljetovanja i vjerujemo da bi niže cijene doprinijele još većoj posjeti, čime bi Crna Gora postala konkurentija turistička destinacija. Sigurni smo da niko u Crnoj Gori, kako Vlada, tako i turistički poslenici ne bi volio da izgubi ona tradicionalna tržišta, kao što je tržište Regiona. Zbog toga bi trebalo razmisliti o ponudi koja bi podrazumijevala cijenu povratne karte od pedestak eura za tržište Srbije odakle godinama unazad imamo najviše gostijiju. Takođe, nužno je povećati broj letova na relaciji Beograd-Podgorica kao i Beograd-Tivat. Treba naglasiti da je ova destinacija najskuplja u Evropi, npr. do Zagreba, Budimpešte, Milana povratne karte su 30-50 eura. Tražimo ukidanje monopola na ovoj destinaciji jer sa ovakvom poslovnom politikom najviše štete trpe građani Srbije i Crne Gore“, poručili su iz NVO „Ugostitelji Crne Gore“.

Naveli su da vjeruju da su puni avioni u interesu kako naciolane avio-kompanije, tako i Vlade.

„Uvođenje sezonskih linija i promotivnih cijane karata svima bi išlo u korist. Time bi multiplikator bio mnogo veći za punjenje budzeta, a naša destinacija mnogo pristupačnija“, zaključuje se u saopštenju NVO „Ugostitelji Crne Gore“.

Izvor: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA