Udruženje ,,Otkrićemo istinu” organizuje posjetu stratištu u Kamničkoj Bistrici

Povodom obilježavanja 78. godišnjice stradanja naroda i sveštenstva iz Crne Gore duž strašnog puta od Vezirovog mosta u Podgorici do Zidanog mosta u Sloveniji, Udruženje ,,Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović” iz Budve 16. i 17. juna organizuje posjetu stratištu u Sloveniji – Kamnička Bistrica.

Poklonici iz Crne Gore krenuće u Kamničku Bistricu sa platoa Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u petak, 16. juna 2023. godine u 6 časova ujutru. Narednog dana na mjestu stratišta u subotu 17. juna biće služena Sveta liturgija sa parastosom za pokoj duša svih onih kojima se ni dan danas ne zna ni groba ni mramora.

“Ovo je jedna zajednička i sveopšta rana koja ne poziva na revanšizam, nego na istinu i na mirenje”, kazao je otac otac Predrag Šćepanović za Radio Svetigoru najavljujući ovo pokloničko putovanje u Kamničku Bistricu.

Brutalna ubistva na desetine hiljada antikomunista, koji su se našli 1945. na sjeveru bivše Jugoslavije u namjeri da napuste njene granice, najčešće nazivaju Slovenačko krvavo proleće.

Udruženje „Otkrićemo istinu“ godinama se bavi sudbinom oko 20.000 muškaraca, žena i djece, koji su se našli u slovenačkim šumama, u namjeri da se pridruže Englezima, a većina njih je našla smrt tokom maja, juna i jula 1945. godine.

U mjestu Kamnička Bistrica, samo u jednoj od više grobnica zatrpano je oko 3.500 učesnika zbijega iz Crne Gore.

Organizatori pozivaju sve koji krenu na ovaj put da sa sobom ne nose nikakva obilježja, već dobru volju, srce, um i dušu, ogrnuti sjećanjem i ljubavlju prema svim nevino postradalim.

Izvor, foto: Fejsbuk

NIKŠIĆ PROGNOZA