Udruženja boraca ratova: Hitno usvojiti izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore je nizom aktivnosti obilježilo 15. septembar, saopštio je Radan Nikolić direktor Udruženja.

U ime Udruženja Nikolić upozorava predsjednika države Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića koji, kako pojašnjava,  dolaze iz iste politčke stranke bez parlamentarnog iskustva, da je na njima posebna odgovornost za hitno stvaranje uslova za funkcionisanje Skupštine Crne Gore kako bi mogla obavljati zakonodavnu funkciju i za formiranje stabilne, široke i odgovorne Vlade koja će, uz striktno poštovanje Ustava i zakona, isključivo služiti interesima Crne Gore i njenih građana.

„Od  nove Skupštine očekujemo da po skraćenom postupku donese izmjene pomenutog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i ispoštuje zaključke prehtodne Skupštine koji se odnose na procesuiranje ratnog zločina počinjenog 1992. godine nad crnogorskim pripadnicima JNA u splitskom logoru Lora, kao i na poboljšanje sveukupnog statusa njihovih porodica i drugih korisnika boračko-invalidske zaštite.Krajnje je vrijeme da se u Crnoj Gori okončaju predrasude prema borcima iz devedesetih, njihova diskriminacija i grubo krivotvorenje istine o ratovima 1991/1999. godine na štetu Crne Gore i njenih državljana – boraca i njihovih porodica o čemu svjedoči nezakonita, neprijateljska i anticrnogorska spomen-ploča u Morinju koja još uvijek nije uklonjena“, upozorava Nikolić.

Dan Udruženja ustanovljen je 1994. godine u znak sjećanja na 15. septembar 1991. godine, kada su, kao odgovor na naredbu hrvatske Vlade za opšti napad na kasarne JNA od 13. septembra 1991. godine, iz Crne Gore upućene prve odbrambene oružane snage prema Debelom brijegu, kuda je prola administrativna granica sa Hrvatskom, i kasarni JNA na Prevlaci.

„Na Dan Udruženja, delegacije boraca i porodica palih boraca položile su vijenac i cvijeće na spomenik poginulim borcima u ratovima devedesetih u kasarni Vojske Crne Gore „Marko Miljanov Popović u Maslinama, a prisutnim člnanovima porodica palih boraca uručen je primjerak drugog izdanja spomen-knjige „Zadnja linija odbrane“ čiji je priređivač i izdavač Udruženje“, naveo je Nikolić.

Takođe, u skladu sa programom obilježavanja Dana Uduženja, uplaćena je jednokratna novčana pomoć jednom broju porodica palih boraca

„Izražavamo krajnju zabrinutost i javni protest što, poslije 32. godine od početka ratnih sukoba u Sloveniji i Hrvatskoj i 24. godine od NATO agresije na SRJ, u Crnoj Gori još ima članova porodica palih boraca koji su bez zaposlenja i bilo kakvih novčanih primanja po osnovu boračko-invalidske zaštite ili drugom osnovu. Uz to, visina primanja i obim prava korisnika boračko-invalidske zaštite u Crnoj Gori i dalje su najmanji u regionu, za šta je dijelom odgovoran aktuelni predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji, kao i njegov prethodnik Milo Đukanović, nije potpisao doneseni Zakon o izmjenama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti čijom primjenom bi se značajno povećali visina primanja i obim prava ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i boraca korisnika materijalnog obezbjeđenja“,istakao je Nikolić.

foto:UBR

NIKŠIĆ PROGNOZA