UCG: U obavezi smo da prihvatimo ocjene sa maturskog ispita

Univerzitet Crne Gore je u obavezi da prihvati ocjene sa maturskog ispita koje je verifikovalo Ministarstvo prosvjete i nijesmo u mogućnosti da pravimo selekciju prema ličnim nahođenjima, rekao je prorektor za nastavu UCG prof. dr Veselin Mićanović.

On je to kazao komentarišući što su organizatori protesta, koji će da se održi u petak zbog slučaja ponovnog ocjenjivanja testova iz maternjeg jezika, gdje su prvo neki đaci dobili nule, a onda petice, najavili da će poslati upozorenje UCG da ovim đacima ne vrednuje ocjene pri upisu, jer je više od njih 500 sporno. 

Najavljeno je da će se obratiti i tužilaštvu, te da dok se utvrde nepravilnosti, đaci će se upisati na fakultete, a neki koji imaju zaslužene ocjene i nijesu prepisivali na maturskom, možda, neće.

„Navedena situacija je ozbiljna opomena ukupnom obrazovnom sistemu u Crnoj Gori. Potrebno je ozbiljnije pristupiti eksternoj maturi ili pak razmotriti potrebu njenog postojanja, ako se ne može obezbijediti njena objektivnost. Nije isključena mogućnost da se u perspektivi razmotri potreba uvođenja prijemnog ispita za upis na svim studijskim programima na UCG“, istakao je Mićanović.

Izvor: Portal Analitika

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA