UCG: Predavanje oksfordskog profesora Ričarda Svinberna privuklo veliko interesovanje javnosti

Ugledni engleski filozof, profesor emeritus Univerziteta u Oksfordu Ričard Svinbern, održao je predavanje na temu „Postojanje Boga” u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, u organizaciji Instituta za napredne studije UCG. 

Kako je saopšteno iz UCG, Svinbernovo predavanje bilo je posvećeno razmatranju tzv. teističke hipoteze o postojanju Boga kao svemoćnog, sveprisutnog, sveznajućeg i savršeno dobrog tvorca univerzuma.

„Analizirajući ovo pitanje iz ugla teorije vjerovatnoće i uz pomoć metoda prirodne teologije, Svinbern je u svom izlaganju iznio stanovište da zakoni vjerovatnoće govore u prilog vjerodostojnosti teističke hipoteze. Predavanje je bilo propraćeno dinamičnom diskusijom, tokom koje se Svinbern dotakao velikog broja tema iz oblasti metafizike, probabilistike, teorije saznanja i hermeneutike“, navode u saopštenju.

Ovaj događaj je, dodaju, privukao veliku pažnju članova akademske zajednice i šire javnosti, pružajući jedinstvenu priliku za elaboraciju ključnih filozofskih pitanja vezanih za navedenu temu.

Iz UCG su kazali da će, tokom svog boravka u Crnoj Gori, profesor Svinbern održati i prateći seminar sa crnogorskim studentima na temu „Problem zla”.

Svinbernova posjeta Univerzitetu Crne Gore organizovana je u okviru projekta „Beyond the Anticlerical Paradigm: Rethinking Secularism in Contemporary Montenegro”, koji realizuje Institut za napredne studije, podržan grantom Univerziteta u Oksfordu.

Foto: UCG

NIKŠIĆ PROGNOZA